Kokkuvõte volikogule: keegi ei taha Tartuga ühineda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linna välja käidud Suur-Tartu ideest ei saa asja.
Linna välja käidud Suur-Tartu ideest ei saa asja. Foto: TP graafika

Kõik kuus Tartu linnalt ühinemiskõnelusteks ettepaneku saanud valda lükkasid selle tagasi. Siin on linnavalitsuse koostatud kokkuvõte põhjendustest.

Tartu linn tegi haldusreformi valguses haldusterritoriaalse muudatuse ettepaneku kokku kuuele vallale - Tähtvere, Ülenurme, Nõo, Haaslava, Luunja ja Tartu.

Tänaseks on kõik omavalitsused Tartu linna ettepanekule eitavalt vastanud. Haaslava vald oli alguses küll läbirääkimiste alustamise suhtes positiivselt meelestatud, kuid naabrite keeldumine välistas tänase seaduse kohaselt ühinemise, kuna Tartu linnal puudub Haaslava vallaga ühine piir.

Tähtvere Vallavolikogu leidis oma eitavas otsuses, et nad küll lükkavad tagasi ettepaneku Tartu linnaga ühineda, kuid peavad vajalikuks edaspidiseid omavahelisi konsultatsioone Tartu linnaga seoses haldusreformiga ning samas tihedat koostööd naabrussuhete tasandil. Tähtvere valla keeldumise põhjuseks on Puhja Vallavolikogu algatatud ettepanek Tähtvere, Puhja, Tartu ja Laeva valla ühinemiseks üheks omavalitsuseks.

Ülenurme Vallavolikogu on seisukohal, et hetkel toimub piisaval hulgal naaberomavalitsustega koostöö erinevates valdkondades ning piirkondliku tähtsusega kapitalimahukate projektide kavandamisel.

On võrreldud ka Ülenurme vallale ja Tartu linnale laekunud tulumaksu summat elaniku kohta ning välja toodud, et Ülenurme vallale laekus tulumaksu elaniku kohta 2015. aastal summas 814 eurot võrreldes Tartu linna 631 euroga. Vallavolikogu leiab, et ühinemisel kaotaksid pigem valla elanikud, kuna suurem omavalitsus ei oleks enam võimeline oma ülesandeid nii kiirelt ja efektiivselt täitma.

Nõo Vallavolikogu leidis oma eitavas otsuses, et kuna Ülenurme ja Tähtvere Vallavolikogud on teinud eitava otsuse, ei ole Nõo vallal Tartu linnaga ühist piiri, mis on Eesti territooriumi haldusjaotuse seadusega nõutud. 

Luunja volikogu on seisukohal, et ühinemine ei ole mõistlik. Põhjendusena toob Luunja volikogu välja Luunja valla kehtiva arengukava 2015-2022 visiooni, mille puhul Luunja vald on iseseisev omavalitsusüksus. Luunja vald toob sarnaselt Ülenurme vallaga välja erinevad majandustulemused seoses Tartu linnaga, esitades netovõlakoormuse suurused ning nende seose põhitegevuse kuludega protsentides. Samas leiab Luunja vald, et naaberomavalitsuste, sealhulgas ka Tartu linnaga toimub aktiivne koostöö erinevates valdkondades ning ühiselt kavandatakse piirkonna jaoks olulisi suuri projekte.

Tartu vallavolikogu on seisukohal, et Tartu vald tegutseb ka aastal 2020 iseseisva kohaliku omavalitsuse üksusena ning naaberomavalitsustega toimub aktiivne koostöö erinevates valdkondades. Välja sarnaselt eelnevate valdadega on toodud võrdlus tulumaksu laekumise kohta - 2015. aastal laekus Tartu vallale tulumaksu 690 eurot elaniku kohta, Tartu linnale aga nagu ka eelpool mainitud, 631 eurot.

Haaslava Vallavolikogu eitav otsus tuleneb asjaolust, et ülejäänud viis valda on andnud juba eitava vastuse ühinemise osas ning seetõttu ei ole perspektiivikas Haaslava vallal läbirääkimistel osaleda. Põhjuseks asjaolu, et teiste valdade keeldumisega läbirääkimistest puudub Tartu linnal ja Haaslava vallal ühine piir. Lisaks toob Haaslava vald välja asjaolud, mille tõttu ei kaaluta ühinemist, näiteks nähakse probleemi linna- ja maapiirkondade toimimisel ühtse omavalitsusüksusena. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles