Jäääär tähistab suuuurt juuuubelit

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jäääär
Jäääär Foto: Raigo Pajula

Kesse teab, kust kõik see algas... Jäääär teab! Algus oli 20 aastat tagasi 21. jaanuaril Tartus. Ristiisaks oli kitarrist ja laulja, praegune Viljandi kultuuriakadeemia helirežissöör Sulev Salm, kes oli näinud unes, et lapi tark soovitas uuele ansamblile nimeks panna Jäääär.


«Just nimelt tema tegi in­­Boili ja Söödi omavahel tuttavaks,» ütles Jääääre multiinstrumentalist, vokalist ja laululooja Tõnu Timm alias Tõun.

Köögilaua taga

Juubeli eel tuli bänd Sulev Salmi juurde tagasi ja salvestas tema endises kodus Mulgimaal köögilaua taga plaadi jagu laule. Plaat on valmis, aga müüki pole veel jõudnud. Nimeks sai Jäääärele kohaselt «Juuuubel».

Tähtsa sündmuse märkimiseks kavatses ansambel anda kaks kontserti: ühe Tallinnas Vene teatris ja teise Tartus, 21. jaanuaril Athenas. «Võib-olla tuleb kontserte isegi rohkem, sest Tallinnas on saal juba välja müüdud,» ütles Tõun.

Augustis 2008 lahkus ansamblist ootamatult Andrus Rootsmäe alias inBoil. Nüüd on ta üle pika aja taas koos vanade kamraadidega kuulajate ees.

«Niisuguse tähtsa sündmuse puhul on igati õiglane ja kohane, et inBoil kaasa lööb,» ütles Tõun. «Sellest ei ole küll juttu olnud, et ta osaleks ka pärast juubelikontserte. Edaspidi jätkame ikka neljakesi: Jaan, Tarts, mina ja Teet, nagu me oleme viimasel ajal olnud.»

Lisaks neile neljale on plaadil kahe kauni naise musitseerimist. Kolmes loos laulab Tuuli Taul ja mõnes loos mängib tšellot Ann Kuut.

Tagasivaateline plaat

«Plaat on tagasivaateline,» ütles Tõun. ««Juuuubel» on meie vanadest lugudest kokku pandud, aga oleme need salvestanud uuesti – mõned lood selle pärast, et me ei ole algse helikvaliteedi või arranžeeringu või millegi muuga rahul. Me arvasime, et saaksime praegu paremini teha.»

Kontsert kujuneb pikaks. Esimeses pooles astuvad kuulajate ette ka külalised Riho Sibul, Indrek Kalda ja inBoil. Kava ei ole veel lõplikult koos.

Kontsert ja uus plaat
• Jääääre juubelikontsert on Tartus Athena kultuurikeskuses 21. jaanuaril kell 19.
• Jäääär on salvestanud plaadi «Juuuubel».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles