Hooldekodust lahkunud vanahärra: lasin jalga, sest ei osanud arvata, kuidas juhataja meelelahutused jätkuvad (9)

Kaspar Koort
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saverna hooldekodust sääred teinud Peetri läbisaamine hooldekodu jahataja ja töötajatega pole just kiita.
Saverna hooldekodust sääred teinud Peetri läbisaamine hooldekodu jahataja ja töötajatega pole just kiita. Foto: Politsei

Eile teatas politsei, et otsib taga Saverna hooldekodust lahkunud 74-aastast Peetrit. Nüüdseks on mees elusalt ja tervelt hooldekodusse naasnud.

Peetril oli hooldekodust lahkumiseks enda sõnul konkreetne põhjus: nimelt olevat 10. mail ilmunud tema tuppa hooldekodu juhataja koos kahe töötajaga, kes hakanud asju ümber paigutama ja toast välja kandma. Peetri küsimuse peale, milles probleem, vastanud juhataja: pole inimest, pole probleemi.

Peeter jäi enda sõnul ilma mitmest asjast, millest väärtuslikem oli arvuti. Mees esitas seepeale kaebuse sotsiaalministeeriumile, kust see saadeti edasi Põlva maavalitsusse. «Seal probleemi ei nähtud! Isegi mitte terve nädala vältel!» oli Peeter solvunud.

«Oskamata ette näha, kuidas juhataja meelelahutused võiksid jätkuda, lasin 19. mai õhtul hooldekodust jalga ja tulin tagasi peale nimetatud artikli (politsei edastatud otsimisteade Postimehe veebilehes – toim) ilmumist,» rääkis Peeter.

Saverna hooldekodu juhataja Svetlana Uibo selgitas Peetri väiteid kommenteerides, et mehe tuppa mindi selleks, et koos koristajaga teha tavapärast kevadist suurpuhastust. Tema sõnul oli Peeter oma toa kõiksugu kola täis tassinud ning korda ta just eriti ei armasta.

Lisaks pidada Peeter tegelema toas keevitamise ja tinutamisega, näiteks olnud ta toorikust ja juhtmetest valmis meisterdanud arvutilaadse agregaadi, mille nägemisest juhatajal tõusnud ihukarvad püsti.

«See on ju tuleohutusreeglite rikkumine. Meil on peale tema veel 26 klienti, kes võivad tema tegevuse tõttu kannatada saada,» ütles Uibo. Ta rõhutas, et see on hooldekodu, mitte ühiselamu, ning siin on omad reeglid.

Paraku kippuvat Peeter neid reegleid pidevalt eirama. «Meie ülesanne on kaitsta teisi kliente. Püüan leida keskteed, aga Peeter ei räägi enam kellegagi. Kui palusin tal kirjutada seletuskirja, kus ta käis – me kõik muretsesime ja politsei otsis teda –, siis ta ütles, et pole sinu asi, ja viskas paberi laua pealt minema,» rääkis Svetlana Uibo. Ta iseloomustas Peetrit kui keerulise iseloomuga inimest.

Uibo kinnitas, et ühtegi Peetrile kuuluvat asja pole minema visatud, need on karpidesse pakitult ladustatud hoiuruumi. Samuti ei vasta tema sõnul tõele Peetri väited, mille kohaselt rakendati vanainimese kallal vägivalda. «Kuidas see on vägivald, kui korrastad lihtsalt tema elamist, mis on ohtlik teistele ja ka talle endale,» laiutas Uibo käsi.

«Eks temal on oma tõde ja hooldustöötajal oma. Aga me peame ikkagi järgima teatud reegleid,» tõdes juhataja.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles