Joobes rekkajuhid teevad piiril pahandust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veokid.
Veokid. Foto: Raigo Pajula

Möödunud aasta vältel tabasid Lõuna-Eesti piirivalvurid oma teeninduspiirkonnas ja piiripunktides ühtekokku 68 joobes juhti ja neist 35-l oli joove sedavõrd suur, et rikkumist tuli menetleda kriminaalkuriteona.

Politsei väitel on märkimisväärne, et pea pooled avastatud rikkumistest panid toime rekkajuhid, elukutselised ja kogenud roolikeerajad, kelle puhul võiks arvata, et professionaalsed sõidukijuhid, kes veedavad olulise osa tööajast keset liiklust, endale sellist eksimust ei luba.

Ka Koidula maanteepiiripunkti juht piirivalvekapten Valmar Hinno kinnitab, et seaduspärasus ootejärjekorra pikkuse ja avastatud joobes juhtide vahel on olemas.

«Mida pikem ooteaeg ja järjekord piiripunktis, seda enam kiputakse ka napsitama,» põhjendas ta.

Kurioossematest näidetest toob piirivalvekapten Hinno esile mõne aasta taguse juhtumi, kus piiripunkti sõitis joobes veokijuht, kes ei suutnud kuidagi oma korda oodata, vaid pidi ilmtingimata kogu järjekorrast mööda sõitma.

Möödasõidul rebis vingerdav masin kaasa ka ühe järjekorras seisnud veoki küljepeegli. Ootetsooni jõudnuna lukustas mees end sõiduki kabiini kinni.

«Ta oli korralikus joobes ja jäi lihtsalt kabiini magama. Sõidurada oli kinni, liiklus häiritud, ka isikut ei saanud kuidagi veoki kabiinist kätte,» kirjeldas Hinno.

Ühes piirkonnakonstaabliga saadi isik siiski veokist kätte. Mees, nii palju kui ta üldse rääkida suutis, põhjendas, et põgenes teiste vägivaldsete veokijuhtide eest piiripunkti kaitsvasse rüppe. Hiljem muutus ta vägivaldseks, lõhkus ühe sõidukiklaasi ning lõpetas kainenemisele paigutamise ja kohtumenetlusega.

Silmapaistvaid juhtumeid joobes rekkajuhtidest piiripunktis leidub ka mõne kuu tagusest ajast.

Hinno sõnul sõitis oktoobris piiripunkti joobes veokijuht, kes hakkas piirikontrolli kartma ja üritas sooritada veokiga tagasipööret. Paraku lõppes manööver katkise piirdeaia ja teelt väljasõiduga.

Olukorra lahendamisele kaasati korrakaitse abijõud, lisaks veel päästeameti raskeveok ning teised veokijuhid. Joobes rekkajuhile lõppes intsident kainenemisele toimetamise, kriminaalmenetluse ja kahjunõude esitamisega.

 Hinno sõnul on rekkajuhtide vabandused alkoholijoobe osas klassikalised: «Ikka seesama, võtsin paar õlut, ei arvanud, et sellest kohe joove tekib.»

Praegustes keerulistes ilmaoludes, kus sulalumi muudab teed eriti libedaks, on raskeveokid tiheda liiklusega teedel juba iseenesest ohuks teistele liiklejatele. Lisades siia juurde veel alkoholijoobe, suureneb võimalike tagajärgede traagilisus veelgi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles