Fotod: Tähtvere spordipargis avati legendaarsete suusatreenerite mälestuspink

Kaspar Koort
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Reede pärastlõunal kogunes suur hulk Tartu spordiinimesi Tähtvere spordiparki, kus avati mälestuspink teenekatele suusatreeneritele Erna ja Herbert Abelile. 13. mail oli Herbert Abeli 100. sünniaastapäev.

Esmalt mindi meenutushetkedeks Raadi kalmistule perekond Abeli kalmule ja seejärel siirduti Tartu maratoni stardipaika. Päev kulmineerus mälestuspingi avamisega Tähtvere spordipargis.

Abelite õpilane ning «Abelid 100» ürituste sarja korraldaja Kaarel Zilmer meenutas Ernat ja Herbertit kui treenereid, kes tegid oma asja maksimaalse pühendumisega. «Kui praegu on 24/7 töötamine moodne variant, siis nemad olid juba toona 24/7 asja kallal. Kõik, kes olnud nende õpilased, meenutavad neid ülivõrdes, ehkki said pragada ja kõike, aga see käis asja juurde,» rääkis Zilmer.

Ta lisas, et Abelite juurest ei saadetud kedagi ära, kõigiga tegeleti, kõigile jagus ruumi. «Lapsevanemad, kes panid oma lapsed sinna, teadsid et see on turvaline koht. Nii pandi nende juurde mitu põlvkonda, ka oma lapsed, lapselapsed,» tõstis Zilmer esile.

Kui tänapäevast treeningprotsessi iseloomustab spetsialiseerumine, siis Abelid rõhusid mitmekülgsusele, joosti, ujuti, orienteeruti ning mõistagi tehti treeninglaagrites ka erinevaid maatöid. Siiski ei mindud viimasega väga liiale – kui näiteks Koltšini hoolealused olid pannud Ruusal ka heina kokku, oli Abel öelnud: kui nad talvel meist paremad on, siis järgmisel aastal läheme ka heina tegema, aga praegu esialgu treenime.

Kaarel Zilmer tõi välja, et kõik teised treenerid tahtsid Abelitest paremad olla, samamoodi nemad teistest, ehk siis taoline omavaheline konkurents oligi arengu mootoriks. «Aga neid ei ole võimalik järgi teha, annaks vaid jumal selliseid õpetajaid ja treenereid,» lõpetas Zilmer.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles