Lahke pererahva aiast saab üheks õhtuks kino

Kaspar Koort
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karlovas näeb aiakino. Pilt on illustratiivne.
Karlovas näeb aiakino. Pilt on illustratiivne. Foto: Panther Media / Scanpix

Karlova päevad on täies hoos. Täna õhtul on kõigil – kes muidugi mahuvad – võimalik ühes Alevi tänava aias vaadata noore režissööri Moonika Siimetsa lühifilme.

Filmiõhtu üks korraldajatest Urve Kuusk rääkis, et juba eelmisel aastal tahtis ta Karlova päevade raames midagi põnevat teha. Siis mõtles ta küll ennekõike kodukohvikule, kuid et nende maja ühel seinal aknaid ei ole, tekkis hoopis idee, et võiks üheks õhtuks püsti panna väikese aiakino.

Asja hakati ajama koos naabrinaise Ruth Teinoga ning lõpuks otsustati kino näidata hoopis viimase aias, kuna see on lihtsalt suurem ja peaks mahutama 60-70 inimest. Kuna aga ürituse Facebooki leheküljel on hetkeseisuga end huvilisena kirja pannud ligi 700 inimest, siis pole muidugi välistatud, et aiakino võib väisama saabuda päris suur rahvamass. «Alguses oli hirm oli, et tuleb ainult kümme inimest, nüüd vist asi natuke kontrolli alt väljunud,» muigas Kuusk.

Filmiõhtu algab kell kümme ning eilse proovivaatamise põhjal julgevad korraldajad lubada, et pildi kvaliteet on väga hea. Näitamisele tuleb neli Tartust pärit noore režissööri Moonika Siimetsa lühifilmi: «Moekoer», «Salme saladus», «Viimane Romeo» ja «Roosa kampsun». Urve Kuusk tunnistas, et tegelikult oligi erinevate autoriõigustega seotud küsimuste tõttu kõige keerulisemaks näidatavate filmide hankimine, Moonika Siimetsani jõuti läbi tuttavate.

Kuuse sõnul sobib neist filmidest esimene ehk «Moekoer» vaatamiseks ka lastele, kui pisikeste kinosõprade jaoks järgmised filmid huvitavad ei tundu, siis võivad nad aga vabalt askeldada pererahva kahe väikese lapse liivakastis, batuudil või mängumajas.

Urve Kuusk tõi välja, et lisaks talle ja Ruth Teinole on aiakino korraldamisega seotud ka teisi inimesi. Näiteks elektrit saadakse kolme naaberkrundi pealt, aeda üle pandud poolsada klapptooli organiseeris neljas naaber. «See on selline tore ühisüritus, inimesed on hästi koondunud,» on Kuusk rahul.

Lisaks filmidele pakuvad korraldajad külalistele ka ise valmistatud suupisteid, näiteks ennelõunaks oli valmis saanud juba sada lihapirukat ning Urve Kuusk sulatas parajasti šokolaadi. Kogu üritus ja kaasa arvatud suupisted on tasuta, kuid kes soovib, saab nii-öelda jootraha jätta aias asuvasse kastikesse. «Oleme arvestanud, et kogu üritus on oma kulu ja kirjadega,» märkis Kuusk.

Filme näidatakse Alevi 22 asuvas aiakinos kümnest kaheteistkümneni, seejärel on  veel tunni aja jooksul võimalik nähtu üle lõkke ääres mõtteid vahetada. Kuna õhtu ähvardab tulla pigem jahedapoolne, soovitavad korraldajad kõigil tulijatel sellega arvestada ja end soojalt riidesse panna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles