Roheliste rattaretk avastab tänavu Põltsamaad

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Igal kevadel toimub Eestis roheliste rattaretk.
Igal kevadel toimub Eestis roheliste rattaretk. Foto: Ants Liigus/Pärnu Postimees

Nädala pärast algav tänavune roheliste rattaretk «Kuidas elad, Põltsamaa?» viib huvilised vana Põltsamaa kihelkonna radadele ning põikab Jõgevemaa ja Viljandimaa kõrval ka Järvamaale.

Korraldajate teatel võetakse ette Põltsamaa piirkonnaga tutvumine, et meeles pidada Eesti ärkamisaja vaimset keskust. Põltsamaal õmmeldi esimene Eesti lipp, rajati esimene maahaigla, maa-apteek ja meditsiinikool, ehitati esimene eestikeelne kõrgem kool, Aleksandrikool, ning loodi esimene ühistuline piimaühing.

Arvult juba 27. rattamatk saab reedel, 20. mail kell 10 alguse Põltsamaal Sõpruse pargis. Osalejaid registreeritakse tegelikult keskpäevani ja esimesed sündmused viiakse läbi samuti kohapeal. Edasi pedaalitakse Võisikule ja Kolga-Jaani ning lõuna võetakse Venevere puhkekülas. Päev lõppeb sõiduga läbi Kõo, Pilistvere, Eistvere Imaveres, kus pärast 66 km läbimist jäädakse laagrisse.

Laupäev algab linnulauluhommikuga ja muu hulgas sõidetakse Sassi talu jaanalinnufarmi. Edasi kulgetakse avastama mandri-Eesti keskpaika Adaveres, seejärel Aitu, kus kuulatakse Vabadussõja kohajuttu, Puurmanis Kuperjanovi pataljoni lugu ning Pedja jõe äärel Kirnal tuleb jutuks Alam-Pedja looduskaitseala. Pärast 89 km läbimist jäädaksegi Kirnale laagrisse.

Viimane päev on matkalt lühim, 47 km. Hommikupoolikul tutvutakse Puurmani mõisakooli ja Kursi kirikuga. Tõrvel tehakse lubjapõletustalgud, mille järel sõidetakse Tammiku, Pikknurme ja Umbusi kaudu Väike-Kamarisse, kus tutvutakse Aleksandrikooli ajalooga. Trassile jääb ka Kuningamäe ja retk lõppeb  Põltsamaa lossihoovis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles