Tänavakunstnik MinaJaLydia püstitas endale hauakivi

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Trafarett-tehnikas pilt Vabadussilla kõrval Tartus.
Trafarett-tehnikas pilt Vabadussilla kõrval Tartus. Foto: Raimu Hanson

Tartus on Vabadussilla otsa juurde trepi kõrvale tekkinud trafarett-tehnikas pilt hauakivist, mis tähistab tänavakunstnik MinaJaLydia loometee lõppu. Nime juures on kujutatud rist ning aastaarvud 2006 ja 2016.

Hauakivi alumises osas on lause: «Kolleegid jäävad mälestama tänavakunstnikku, kellele sai saatuslikuks liigne edevus- ja tähelepanuvajadus.» Keegi on juba jõudnud kirjutada tühjale pinnale südamlikult «Stay kawaii!!» (inglise ja jaapani segakeeles «Ole nunnu!» või «Ole mõnus!»; seda soovitakse enamasti neiudele).

Tänavakunstiringkondadest pärit andmeil on selle hauakivi MinaJaLydia endale ise püstitanud. Üheks ajendiks on nimetatud Aleksandr Heifetsi talvel valminud pooletunnist tõsielufilmi «Lõuendilinn», mis heidab sügavale puuriva pilgu Tartu tänavakunstile, keskendudes MinaJaLydia ning Edward von Lõnguse tegevusele.

MinaJaLydia trafarett-tehnikas meeldejäävaid teoseid leidub Tartus ja teisteski linnades mitmeid: neljajalgne istuv neiu, käpiknukk mehe ja elevandiga, võidumärki näitavad prillidega kaksikud (neid on siin-seal ka üksikult), nutitelefoniga pildistav kass, jalad lootoseasendis, ning last imetav noor ema, kelle õlal on tätoveering «Live fast, die young» («Ela kiirelt, sure noorelt»). Ja palju muud huvitavat, vaimukat ja ilusat. Vaadatagu siit!

Mõnedki MinaJaLydia teosed olid autoril vormistatud selliselt, et neid oli võimalik esitada menukalt Tartu noore kunsti oksjonile. Eeloleva oksjoni praegusel näitusel Tartu loomekas on küll esindatud mõni tema kolleeg, kuid mitte enam tema. MinaJaLydia 2006 – 2016. Stay kawaii!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles