Tartu soovitab sulaootuses puhastada restkaevud

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile koristas Nanocon OÜ töötaja Alar Sinimäe Ülikooli tänavas Playtechi maja (endine postkontor) katuselt alla aetud lund.
Eile koristas Nanocon OÜ töötaja Alar Sinimäe Ülikooli tänavas Playtechi maja (endine postkontor) katuselt alla aetud lund. Foto: Margus Ansu

Ilmajaam ennustab nädalalõpuks Tartusse kuni kolme soojakraadi vihmasaju seltsis, mis teeb majakatustelt koristamata lume ohtlikult raskeks ja paneb tänavail veed liikuma.


Ilmajaama eilne ennustus Tartu kohta ütleb, et sulale läheb homme õhtupoolikul ning pühapäeval võib tulla kaks, aga võib-olla isegi kolm soojakraadi. Sünoptik Taimi Paljak lausus, et kõige soojemad peaksid olema pühapäev ja esmaspäev, mil temperatuur on Tartu kandis nullist kahe soojakraadini, teisipäeval on õhutemperatuur tõenäoliselt napilt üle nulli, sealt edasi kerges miinuses.

Pühapäeval on tulemas ka vihma. «Vajutab lumekihi tugevalt kokku, katustel muutub lumi väga raskeks ja on kindlasti ohtlik. Kui ohtlik millisele katusele, seda peaks iga omanik ise teadma,» märkis Paljak ja lisas, et paks lumi oleks targem katustelt ära lükata.

Linnatänavail tähendab paar soojakraadi vihma seltsis, et sulavesi hakkab endale teed otsima, seda enam, kui on kasutatud sulamist kiirendavat keemiat. Kindlasti on oodata suuri loike.

Sulaks valmistumine käib

Sulaks valmistumist on alustanud nii teehooldajad kui Tartu Veevärk. Märksõna on restkaevud.
Tartu linnamajanduse osakonna juhataja Rein Haak ütles, et palehigis käib tänavate laiendamine, et restkaevud lahti saada. Lumefrees, mis aitab lund kaugemale paisata, on viimastel päevadel vastu pidanud ja rentsleid võetakse järjest lahti. «Tänaöine lumi ummistas uuesti, aga eks peame selle kiiresti teisaldama,» ütles Haak.

Töö käib veevärgilt saadud kaartide järgi ja eraldi tähelepanu pööratakse väikestele tänavatele, kus restkaevud võivad olla maetud kõrgete vallide alla. «Tuleb nendesse sukelduda,» nentis Haak.

Sulavee ärajuhtimine teenib kaht eesmärki, aitab pisutki kahandada kevadist sulavett ja teisalt vältida liuväljade teket külmakraadide naastes.

Kesklinnas, näiteks Rüütli tänaval on kavas teisaldada ka väiksemaid lumekuhilaid, et vett ja loppa oleks vähem. Lume äravedu käib Haagi sõnul viimasel ajal öösiti pidevalt.

Tartu Veevärk valmistub nii nädalavahetuse sulaks kui kevadiseks suurveeks. Sood ja rabad on vett täis ja kui selline sadu jätkub, on kevadel kõrge veeseis, ütles veevärgi juhataja Toomas Kapp.

Avariibrigaadid valmis

Eeloleva nädalavahetuse sulale mõeldes on survepesurid ja avariibrigaadid valmistunud settekaevude pesemiseks. Kus vaja, on veevärk suuremaid lompe valmis otse kanalisatsiooni juhtima.

Nädalavahetusel, kui heakorratelefon 1789 on automaatvastaja režiimil, soovitas Kapp suurtest loikudest, mis endale teed ei leia, teatada veevärgi numbril 736 2600.

Kapp kutsus ka majaomanikke üles puhastama oma maja ees olevad restkaevud, kui need on lume alla maetud.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles