Peipsi, Lämmi- ja Pihkva järvel algas koha ja latika kuderahu

Kaspar Koort
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Latikas.
Latikas. Foto: Ove Maidla

Tänasest algab kevadine koha ja latika kudeaegne püügikeeld Peipsi, Lämmi- ja Pihkva järvel. Tegu on iga-aastase piiranguga, et kaitsta kudema siirduvat kala ja lasta neil ka rahulikult kudeda.

Uuendusena kehtestatakse sel aastal 5. maist mõrrapüügi keeld ka Peipsi järvel samaaegselt Lämmi- ja Pihkva järvel juba aastaid kehtinud püügikeeluga. Mõrrapüügi keelu aluseks on sügisene kokkulepe kalurite organisatsioonidega ning asjaolu, et samal perioodil kehtib koha ja latika ning kestab haugi püügi keeld. Need liigid moodustavad aga kokku suhteliselt suure osa mõrdade saakidest.

Kõikide  püügivahendite üheaegne keeld tagab järvedel kevadise kuderahu kõikidele liikidele. Lisaks välditakse sellega madala hinna ja kvaliteediga kala püüki ning tagatakse sügispüügil pikem püügiaeg, mis võimaldab kõikide liikide kvoote ratsionaalsemalt välja püüda.

Latika ja koha püügikeeld ning mõrdade kasutamise keeld kehtib Peipsi, Lämmi- ja Pihkva järvel kuni 10. juunini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles