Ülikoolis kõlavad neli tundi järjest mitmes keeles Shakespeare’i sonetid

Kertu Kula
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kristjan Teedema / Postimees

Kogu maailmas korraldatakse William Shakespeare’i 400. surma-aastapäeva puhul mitmesuguseid kirjandussündmusi. Ka Tartu ülikooli anglistika osakond meenutab kirjanduse suurkuju ning homme loetakse ette Shakespeare’i 154 sonetti, milleks kulub neli tundi.

Kuulajateni tuuakse sonetid mitmes keeles ja erinevates tõlgendustes. Esindatud on lisaks eesti ja inglise keelele saksa, rootsi, norra, prantsuse, itaalia, hispaania, vene, poola, tšehhi, ungari ja komi keel, haruldasematest aga vana-kreeka ja viipekeel. Keelte valik võib veel täieneda.

Sonette loevad ette õppejõud, üliõpilased, külalisüliõpilased, ülikooli töötajate tuttavad ning ka anglistika osakonna vilistlased.

Tartu ülikooli inglise kirjanduse lektori ja ürituse ühe organisaatori Ene-Reet Sooviku sõnul on kuulama ja sonette lugema oodatud kõik Shakespeare’i austajad, ka need, kes pole ülikooliga seotud.

Soovik rääkis, et kui keegi soovib mõnd kindlat sonetti lugeda, siis seda kindlat lubada ei saa – näiteks 130. sonetti pole enam võimalik valida, sest see on teatavasti üks tuntumaid tekste. «Kui keegi tahab lihtsalt osaleda, ükskõik mis tekstiga, siis see on võimalik,» lisas ta.

Sonetilugemisüritus leiab aset kirjandusfestivali Prima Vista raames aadressil Lossi 3-134 kell 18-22. Osalemiseks tuleb ühendust võtta TÜ anglistika osakonnaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles