Nils Niitra: kaluriküla – mõtle suurelt! (2)

Nils Niitra
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nils Niitra
Nils Niitra Foto: Postimees

Nagu ütles üks nüüdseks unustusehõlma vajunud klassik, on Tartu f...ng kausikujuline kaluriküla. Istusin nädalavahetusel kausis (Supilinnas) ja silmitsesin kausi serva ehk Puiestee tänavat, kust paistis Kroonuaia kool. Muidu kaoks kool teiste hoonete taha, aga kausist paistab ta nagu peo peal.

Ühel hetkel tabasin end mõttelt, et miks ei võiks üle selle kausi rippuda köisraudtee, millel gondlid askeldavad edasi-tagasi. Sigulda ja Krimulda vahel üks selline sõidab, miks siis mitte Tartus? Siin elades ei taju me ise kausi olemasolu, aga me võiks muuta oma kausilise oleku turismiatraktsiooniks.

Oletame, et õhugondel alustakski oma teekonda Puiestee tänavalt, kusagilt ülikooli staadioni juurest ja purjetaks üle Supilinna Laulupeo puiestee kanti. Miks mitte lauluväljaku nõlvale? Või hoopis Toomemäele? See on juba pigem ekspertide otsustada.

Igal juhul võiks köistee ehk funikulööri rajamise võimalikkust uurida, sest Tartule oleks see kasulik mitmel moel. Esiteks oleks tegu turismiatraktsiooniga – iga esimest korda Tartusse tulija viidaks sõitma ka gondliga. Teiseks sõidaks sellega aeg-ajalt ka tartlased ise, et tunda rõõmu vaatest meie armsasse kausikesse. Kolmandaks saaks geograafiaõpetajad näidata koolilastele, kui pööraselt lai oli ammustel aegadel Emajõgi.

Õhuraudtee rajamiseks on minu teada lisaks kahele jaamale vaja ka vahepealseid tugiposte, ent seegi peaks olema lahendatav. Euroopa Liidu fondides peaks samuti raha leiduma.

Paraku kahtlen, kas idee võiks kunagi teoks saada. Esiteks tundub see mõte nähtavasti paljudele lihtsalt absurdne. Teiseks puhkeks juba trassi kulgemise arutelude ajal üleüldine nende inimeste kisa, kelle majadest hakkab gondel üle sõitma – õnneks puudub neil juriidiline potentsiaal piirata õhutransporti.

Ma siiski väga loodan, et tartlased ja linnavõim mõtlevad natuke suuremalt kui kõnniteekivide paigaldamine või majade ehitamine.

Käisin paari aasta eest linnapeale välja mõtte, et Atlantise ja Võidu silla vahelisele alale võiks rajada suveujula, umbes sellise nagu Ventspilsis. Seal oleks mõned basseinid ja ujumistorud ning kogu projekti haldaks meil juba olemasolev Aura veekeskus. Ma ei tea, mis sellest mõttest on saanud.

Julgete ideedega kipub paraku terves meie riigis juhtuma see, et need ei realiseeru. Nutikas inimene leiab alati argumente, miks ei ole midagi mõistlik teha. Pealekauba on palju lihtsam teha asju, mida seni on tehtud.

Aga ma loodan, et linnavalitsuses või mõnes MTÜs leidub keegi, kes võtab kätte ja vähemasti uurib tõsiselt, mitte lihtsalt moe pärast, nii suveujula kui köisraudtee teostatavust. Kaluriküla on meil kena, aga mõelda võiks f...ng suuremalt!

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles