Nädala lõpuni saab esitada kaasava eelarve ideid

Kertu Kula
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaasava eelarve ideede näitus Kaarsillal.
Kaasava eelarve ideede näitus Kaarsillal. Foto: Margus Ansu / Postimees

Praeguse seisuga on tartlased esitanud 40 ideed, mille võiks 2017. aasta kaasava eelarve raha eest Tartu linnas ellu viia. Oma ettepanekuid saavad kõik linnaelanikud esitada 8. maini.

Seni esitatud ideede seas on paljud seotud Tartu veekogudega. Teiste hulgas on ettepanek luua ühendus Anne kanali ja Emajõe vahel kanali mõlemast otsast, et kanalis toimuks veevahetus.

Suur osa ettepanekuid keskendub kergliiklusteedele, kõnniteedele ja tänavate korrastamisele. Üks mõte on näiteks ehitada Riia tänava viadukti alla jalakäijatele plastklaasist müra- ja pritsmete kaitse.

Teostatavad mõtted

Teiste ideede hulgas on linnaelanikud välja käinud ettepaneku, et Küüni tänava lillemüüjatele võiks ehitada ilmastikukindlad müügiletid. Turistidele mõeldes aga soovitakse valmiva Eesti Rahva Muuseumi lähedal näha roosa jänese skulptuuri.

Tartu linnavalitsuse avalike suhete osakonna kommunikatsioonijuhi Lilian Lukka sõnul on suurem osa laekunud ideedest teostatavad. Mis puudutab ideed ehitada Riia tänavale jalakäijate kaitse pori ja müra eest, siis see idee jääb Lukka sõnul ilmselt välja, sest Riia tänava viadukt läheb tänavu kapitaalremonti. «Mõned asjad jäävad selle taha, et midagi juba tehakse ära,» lisas ta.

Lukka rääkis, et selle nädala osas on linnal suured ootused, sest põnevamad ja läbimõeldumad ideed tulevadki tavaliselt lõpusirgel: mullu oli nädal enne ideede lõppu esitatud 19 ideed ja viimaks laekus 57 ettepanekut. «Eelmine aasta tundus, et jäi napiks – olid küll väga head ideed, mis olid läbimõeldud, kuid oleks soovinud suuremat aktiivsust,» lisas ta.

Kasvav eelarve

Võrreldes varasemate aastatega on kaasav eelarve pisut paisunud. Varem oli see 140 000 eurot, 2017. aastal on see summa aga 150 000 eurot.

Tartu abilinnapea Kajar Lemberi arvates võiks kaasav eelarve iga aastaga tasapisi kasvada – kui kasvab linnaeelarve, peaks kaasav eelarve samuti kasvama.

«Ma ei tea, kas linn oleks võimeline suuremaid hüppeid tegema, aga kui saaks 10 000 eurot iga aasta juurde lisada, oleks see ka väga positiivne,» lausus ta.

Linlased saavad ideid veel esitada 8. maini. Kaasava eelarve objektiks peab olema investeering, mille maksumuse ülempiir on 75 000 eurot. Ellu viiakse vähemalt kaks rahvahääletusel enim hääli saanud ideed.

Kas teate?

Tartu linna 2017. aasta kaasav eelarve

Ideede esitamise aeg 15. aprillist 8. maini.

Ettepanekuid saab esitada leheküljel www.volis.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles