Seltskond vedas üle piiri Eestisse kastide viisi aktsiisikaupa (1)

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohtus süüdi mõistetud seltskond tõi pimeduse varjus Venemaalt Eestisse sigarette.
Kohtus süüdi mõistetud seltskond tõi pimeduse varjus Venemaalt Eestisse sigarette. Foto: Maksu- ja tolliamet / Lõuna prefektuur

Tartu maakohus tunnistas täna kokkuleppemenetluses Denis Pasko (38), Dmitri Vontovi (36), Ilja Smirnovi (22) ja Dmitri Mištšenko (32) süüdi Eesti Vabariigi ajutise kontrolljoone ebaseaduslikus ületamises, salakaubaveos ja tubakatoodete käitlemise korra rikkumises.

Paskole, Vontovile ja Smirnovile mõistis kohus kahe aasta ja kuue kuu pikkuse tingimisi vangistuse kahe aasta ja kuue kuu pikkuse katseajaga, kinnitas Tartu kohtute pressiesindaja Krista Tamm. Eelvangistuses on nimetatud kolm süüdistatavat karistusest ära kandnud kaks päeva.

Mištšenkole mõisteti kahe aasta ja kaheksa kuu pikkune tingimisi vangistus kahe aasta ja kuue kuu pikkuse katseajaga, mille jooksul peab ta täitma kriminaalhoolduse kontrollnõudeid. Mištšenko on aga karistusest eelvangistuses ära kandnud juba neli kuud ja viis päeva.

Peale selle peavad süüdistatavad menetluskulude katteks tasuma 765–935 eurot.

Mullu ööl vastu 14. oktoobrit avastasid Piusa kordoni piirivalvurid Võrumaal Meremäe vallas Tiirhanna külas mitme isiku liikumise Eesti Vabariigist Venemaa Föderatsiooni poole. Lisaks oli kaameraga fikseeritud, kuidas Eestisse toimetatakse kaste.

Piusa kordoni toimkond avastas 14 kasti, milles oli 140 000 salasigaretti. Isikute otsingule oli kaasatud politsei- ja piirivalveameti lennusalga helikopter. Kinni peeti neli meest.

Süüdistuse järgi ületasid mehed Eesti Vabariigi ja Venemaa Föderatsiooni vahelise ajutise kontrolljoone, minnes Eesti Vabariigist Vene Föderatsiooni, kust  toimetasid varjatult Eestisse suures koguses Eesti Vabariigi maksumärgiga märgistamata sigarette. «Uurimise käigus kogutud tõendid viitasid sellele, et salasigarettide toimetamisega Eestisse oli seotud rohkem inimesi, kui täna kohtu ette astus,» märkis kriminaalmenetlust juhtinud Lõuna ringkonnaprokurör Margus Lellep.

Ehkki kõiki isikuid ei õnnestunud välja selgitada, väljendas Lellep menetlusjuhina heameelt, et salasigaretid õnnestus konfiskeerida. Äravõetud tubakatoodete arvestuslik aktsiis on 13 650 eurot.

Süüdistatavatest kolm on Narva elanikud, neljandal on elukoht nii Venemaal kui ka Eestis. Kriminaalasja kohtueelse uurimise ajal viibis Mištšenko kohtu loal vahi all, praegu kannab ta vanglakaristust varguste eest. Ülejäänud süüdistatavate suhtes kehtis elukohast lahkumise keeld.

Kriminaalasja menetles kohtueelselt maksu- ja tolliamet. Tänane kohtuotsus on vaidlustatav 15 päeva jooksul. Kriminaalkorras on kõigist süüdistatavatest varem karistatud ainsana Mištšenko.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles