Katusepuhastus võtab tuure

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raatuse gümnaasium lasi katuselt lume eemal dada, et ei tekiks jääpurikaid ning laste koolitee oleks turvaline.
Raatuse gümnaasium lasi katuselt lume eemal dada, et ei tekiks jääpurikaid ning laste koolitee oleks turvaline. Foto: Sille Annuk

Nädala lõpus on oodata sulailma ning majadele kogunenud lumi muutub veelgi raskemaks. See teeb inimesi murelikuks ning paistab, et kõik labidatega varustatud mehed on viimastel päevadel kolinud katustele.


Paljud kesklinna majaomanikud koristavad katuseid omal algatusel. Nii lumekoormuse kui ka tekkivate jääpurikate pärast. Paljudele on linna menetlusteenistus siiski ka nende kohustusi meenutanud.

«Trahvi kellelegi tehtud ei ole, sest majaomanikud on reageerinud tähelepanu juhtimisele kiiresti,» kinnitas linna menetlusteenistuse juhataja Marek Ranne.

Mõistlik ennetada

Eile käis lumekoristus ja purikatõrje Tartu Raatuse gümnaasiumi katuselt. «Sissevarisemine katust ei ähvarda, kuid et ei tekiks purikaid, laseme ka lume alla visata,» selgitas kooli direktor Toomas Kink.

Kui palju lumetõrje koolile maksma läheb, ei osanud direktor eile täpsustada.
Teiste seas on oma katustega hulga vaeva näinud Tartu Ülikool. «Oleme sellises natuke õnnistatud olukorras, et meil on oma tõstuk ning omad töömehed,» rääkis Tartu Ülikooli kinnisvarajuht Erkki Ääremaa. Seetõttu ei ole ülikool pidanud Ääremaa sõnul otseselt raha kulutama, kuid kaudsed kulud on mõistagi olemas, möönis ta.

Paljudelt katustelt on käidud lund alla viskamas, kuid ka jääpurikaid lõhutud. «Püüame vähem võidelda jääpurikatega ning pöörata rohkem tähelepanu nende ennetamisele,» sõnas Ääremaa. Nii on ülikool asunud soojustama oma hoonete katusealuseid. Detsembris pumbati puistevilla Jakobi 4 asuva rahandusosakonna laepealsele. «Sellel katusel pole olnud tarvis käia,» lisas Ääremaa.

Hinna määrab kaldenurk

OÜ Tomeli töömehed puhastasid eile päeval Pikk 14 ärihoone plekk-katust. Firma juht Toomas Marmor tõdes, et katusepuhastajad on praegu nõutud mehed ning päris igat tellimust kohe ette võtta ei jõuakski.

Kui palju ühe katuse lumekoorma alt vabastamine maksab, pole üheselt selge. Tomeli on küsinud sõltuvalt puhastustööde keerukusest ja objekti mahust ühe ruutmeetri katusepinna puhastamise eest alates 0,16 eurost (2,5 krooni) kuni 0,64 euroni (10 krooni).

Teiste katusepuhastajatega vesteldes selgus, et hind võib kujuneda ka märksa kõrgemaks. Keerukatel katustel, millele pääsemine nõuab tõelist alpinistitööd, võib ruutmeetri puhastamine maksta isegi kuni üks euro (15,6 krooni).

Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituut ennustab täna õhtuks Lõuna-Eestisse tuisuga sadu ja lumikate võib tüseneda kuni 10 sentimeetrit.

Meeldetuletused

Linna menetlusteenistus on pa­lunud majaomanikel koristada katustelt purikaid või lund

• detsembris 101 korda

• jaanuaris 20 korda

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles