Õpilaste teadustööde riiklikul konkursil noppisid tartlased kõrgeid kohti

Kertu Kula
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõik preemia saanud õpilased.
Kõik preemia saanud õpilased. Foto: Erakogu

Eesti teadusagentuur ning haridus- ja headusministeerium kuulutasid eile välja õpilaste teadustööde riikliku konkursi võitjad. Samuti selgusid Eesti esindajad Euroopa Liidu noorte teadlaste konkursil ning USAs toimuval maailma suurimal õpilaste teadusprojektide konkursil Intel ISEF. Kõrgemaid kohti said Tartu koolide õpilased. 

Gümnaasiumiastmes võitsid 1100 euro suuruse esimese preemia Hugo Treffneri gümnaasiumi õpilased Anton Konovalov tööga «Haspin-selektiivse kõrgafiinse fluorestsentssondi sünteesistrateegiate arendamine» ja Eva-Maria Tõnson tööga «Hoonestatud alade tuvastamine ERS-2, Envisati ja Sentinel-1 tehisavaradarite andmetelt».

Eva-Maria Tõnson valiti konkursil Eestit esindama ka 2017. aastal Intel International Science and Engineering Fair’il. Anton Konovalvo aga kolme Eesti esindaja hulka Euroopa Liidu noorte teadlaste konkursil Brüsselis, mis toimub 2016. aasta septembris.

Teise preemia gümnaasiumiastmes ja 800 eurot auhinnaraha said samuti HTG õpilased - Maris Sala tööga «Chikungunya viiruse replikonide paljunemisvõime mõjutamine antiviraalsete ühendite ja traditsioonilise taimse ürdiseguga Carmolis» ja Elis Tiivoja võitlustööga «CO2 signalisatsiooniraja olulisus hariliku müürlooga õhulõhede sulgumisel».

Maris Sala valiti samuti kolme Eesti esindaja hulka Brüsselis toimuval Euroopa Liidu noorte teadlaste konkursil.

Põhikooliastmes tuli esimene preemia samuti Tartusse. Selle pälvis Tartu Tamme kooli õpilane Art Villem Adojaan tööga «Kalakajaka noka ja jalgade värvuse ning linnu seisundi seostest».

Põhikooliastme teine preemia tuli aga Miina Härma gümnaasiumisse. Selle pälvis James Paul Arney tööga «Miina Härma gümnaasiumi 4., 6., ja 10. klasside õpilaste aususe uuring».

Põhikooliastme kolmanda preemia sai aga Tartu Raatuse kooli õpilane Ingvar Drikkit tööga «Tehislihastel põhineva mikromanipulaatori valmistamine».

Konkursile esitati kokku 159 tööd, millest teadlastest koosnev žürii valis lõppvooru 99 uurimistööd.

Välja anti kaksteist riiklikku preemiat põhikooli- ja gümnaasiumiastmes. Eripreemiaid andsid üle enam kui 20 organisatsiooni, nende seas kaitseministeerium, maaeluministeerium, keskkonnaministeerium, siseministeerium, Eesti teaduste akadeemia, erinevad ülikoolid, muuseumid ja teadusharidust populariseerivad asutused.

Kõikide võitjatega saab tutvuda Eesti teadusagentuuri kodulehel www.etag.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles