Rattamatkajad asusid Tartust Viljandi poole teele

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kella 9.15 paiku anti Tartust Küüni tänavalt start esimesele Tartu-Viljandi rattasõidule. Rattaga otse folgipealinna on Emajõelinnast varemgi sõidetud, ent Gran Fondo ehk itaalia keelest tõlgituna suur sõit, viiakse läbi hoopis pikemal distantsil.

Starti 160 km pikale sõidule, mis viib ratturid Tartust Viljandisse läbi Elva, Pangodi, Otepää, Tõrva ja Mustla, lükati veidi edasi, et kaasa saaksid sõita ka Tallinna rongi pealt saabuvad osalejad. Nii sai julgeid rattureid kokku 217.

Peakorraldaja Ain-Alar Juhansoni sõnul saab rattasõitu nautida ka ilma võistlusmomendita. Et pikk matk kõigile sobiks, moodustub sõitjatest kolm erineva kiirusel (25 km/h, 30 km/h ja 35 km/h) sõitvat gruppi. Igas grupis on grupijuhid, kes teevad tempot aga ka jälgivad, et keegi maha ei jääks. Nii pikal sõidul üksinda jäämine võib tuju ära võtta.

Kes tunneb siiski, et enam ei jõua, saab tõsta oma ratta viimase grupi taga sõitvasse bussi ja lasta end kaasa sõidutada. Rajal pakutakse ka lihtsamat tehnilist abi, juua ning Tõrvas, kui sõidetud on 100 km, pakutakse suppi.

«Ma ei tea, Viljandis pidi mingi sein ees olema,» märkis teistega kaasa sõitnud muusik Tanel Padar veidi murelikult. Tõepoolest, nagu maiuspalaks pärast 160 km läbimist ootab pedaalijaid koguni 18-protsendiline tõus Viljandis Kõrgemäe tänaval. Seda kuuldes ei lasknud Padar tujul langeda. «Nagu selles laulus «Sein on ees». Ma küll ei mäleta, et Raul Sepper oleks jalgrattur olnud,» arutles ta.

Spordihooaja eesmärgiks on Padaril augustis Otepääl peetav poolpikk Ironman'i triatlon, mistõttu on ta viimasel ajal üsna tõsiselt sporti harrastanud. Koos triatloniklubiga Trismile osales ta ka Hispaanias jalgratta treeninglaagris. Tänavuseks rattakilometraažiks on kogunenud juba 600 km. «Eesmärk ongi mahtudega põhja laduda,» selgitas ta. Nii kulub Tartu-Viljandi sõit samuti ettevalmistuse hulka.

Kiireimat, 35 km/h liikuvat gruppi veab rattaklubi Peloton. Nemad jõuavad Viljandisse arvatavalt vähem kui viie tunniga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles