Luuletus soovist Eesti ära puhastada tõi Liivi auhinna

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Luuletus Vikerkaares 4-5/2015.
Luuletus Vikerkaares 4-5/2015. Foto: Repro

Täna tähistati Alatskivi kalmistul ja seejärel Liivi muuseumis Juhan Liivi 152. sünniaastapäeva ning kuulutati Liivi luuleauhinna 38. saajaks Mart Kangur. Põhjuse andis sellise au osutamiseks tema pealkirjata luuletus, mis ilmus Vikerkaares 4-5/2015 ja mis algab sõnadega «tahaks eesti / liivini lahti võtta / ära puhastada / uuesti kokku panna».

Mart Kangur (44) on luuletaja, filosoof ja tõlkija. Ta pälvis aastal 2005 Betti Alveri debüüdiauhinna, kaks korda on ta saanud Tallinna ülikooli kirjandusauhinna – 2010. aastal luulekogu «Kuldne põli» ja tänavu luulekogu «Kõrgusekartus» eest.

Juhan Liivi sünniaastapäevaks olid Alatskivi kooli õpilased ja õpetajad Jakob Liivi mälestuste põhjal ette valmistanud lavakava «Pildikesi 19. sajandi koolipõlvest». Liivi muuseumi juhataja Mari Niitra teatel on Reet Kruubi lavastus osa Liivi muuseumi ja kooli ühisettevõtmisest, millega kaasata võimalikult palju kohalikke koolilapsi.

Päev varem toimus vana aja kooli teemapäev, sügiseks valmib aga näitus «Juhani ja Anna koolipõlv». Praegu saab lisaks püsinäitustele Liivi muuseumis tutvuda Ülle Paabu fotonäitusega «Peipsi peal».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles