Linn pani terviseradade äärde kümme kemmergut (1)

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sportijad ja teised liikumisharrastajad saavad sel suvehooajal keha kergendada linna tellitud konteinerkäimlates, mis seisavad paljude spordiradade ääres sügiseni.
Sportijad ja teised liikumisharrastajad saavad sel suvehooajal keha kergendada linna tellitud konteinerkäimlates, mis seisavad paljude spordiradade ääres sügiseni. Foto: Kristjan Teedema / Postimees

Mitmel pool üle linna siginenud rohelised plastkemmergud ei ole mitte lähenevate võistluste pärast, vaid hoolitsus kergliiklusteedel liiklejate ja sportijate eest, kel võib ootamatult tekkida vajadus keha kergendada.

«Riia tänava äärsel on, on mitmel pool, kus spordiradu ja mänguväljakuid,» ütles Tartu linnamajanduse osakonna asejuhataja Andres Pool. «Praegu on neid linnas üheksa, seni kuni linna «heatahtlikud» kodanikud need ära hävitavad.»

Vandaalid panid tule otsa

Pool viitas sellega Toomel asunud kümnendale kemmergule, millele pistis keegi tule otsa õige pea pärast selle kohale toomist ja põlengu tagajärjel jäi kemmergust järele vaid tume laik maapinnal.

«Me üritasime, kuid kuidas linnaelanikud vastu võtavad, ei oska ennustada,» tõdes Pool. «Varem on mänguväljakutel mõni üksik käimla olnud, sellel aastal panime kümme.»

Osa kemmergute asukohti valisid linna haljastus- ja puhastusteenistuse inimesed, osa kergliikluse korraldajad.

Lisaks juba mainitud Toome kemmergule olid valikus veel Ihaste tee, Lammi tee, Kaunase 58a mänguväljak, Tuglase-Kreutzwaldi nurk, Raja park, Turu tänava ringristmik, Jaama tänav Prisma juures, Raadi park ning Kvissentali tee ja Jõgeva maantee nurk.

Kemmergud on tellitud ja ka nende hooldus oktoobri keskpaigani.

Nagu ütles Tartu haljastuse spetsialist Kerti Kera, läheb hooaeg linnale maksma 9036 eurot. Sellele lisandub nüüd 1020 eurot hüvitist maha põletatud kemmergu eest. Lepingu järgi on see linna kulu ja nii suure arve on Kemmerling linnale juba esitanud.

Haljastus- ja puhastusteenistuse juhataja Eda Põldma sõnul ei saa olla kahtlustki, et kemmerg Toomel süüdati, sest elektrita käimla ei saa kuidagi ise süttida.

Teade põlengust tuli 22. aprilli varahommikul kell 5.49. Päästjate saabumise ajaks oli plastist kemmerg juba nii põlenud, et päästjad ei suutnud enam tuvastada, millega oli tegu.

Nõnda sai kemmerg seal olla vaid nädala jagu päevi.

Samasse kohta uue käimla panemist ei ole linn veel otsustanud.

«Ootaks, kuidas ma nüüd ütlen, tagasisidet, kas see siis oli seal vajalik,» ütles Põldma. «Kannatavad ju need, kes oleksid kasutanud. Need on uued ja korralikud tualetid.»

Käimlad seisavad sügiseni

Kõnealuste käimlate hooldus on lepingu järgi ette nähtud nädalas kaks või kolm korda, hooldussagedus sõltub asukohast. Kätepesuvett neis pole, kempsupaber peaks olema.

Supelhooaja alguseks jõuavad kõigisse randadesse konteinerkäimlad, Anne kanali rannas on ka statsionaarne käimla.

Kesklinnas on keha kergenduseks koht Pirogovi platsil.

Andres Pool tõdes, et pikalt jutuks olnud Põllu ja Pirogovi platsile statsionaarse käimla ehituse ja paigalduse lepingut veel ei ole, kuid on mõte ja soov. «Ei ole teostust ega raha,» tõdes ta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles