Volbriõhtul tuleb lodi Jõmmu 10. sünnipäevapidu

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lodi Jõmmu Emajõe alguses, Võrtsjärve ääres.
Lodi Jõmmu Emajõe alguses, Võrtsjärve ääres. Foto: Margus Ansu

Emajõe lodjaselts tähistab laupäeva õhtul Emajõe kaldal lodjakojas peoga unikaalse Peipsi lodja taasehitamise 10. aastapäeva.

Peipsi vesikonna vetelt juba aastakümneid kadunud olnud laevatüüp otsustati taastada 2004. aasta varakevadel ning kaks aastat hiljem, 29. aprillil 2006 lastigi lodi vette. Välja pakutud 600 nime seast valiti Jaan Krossi abiga välja Jõmmu, teatas Emajõe lodjaselts.

Kümne navigatsioonihooaja vältel on Jõmmu sõidutanud üle 100 000 reisija ehk terve Tartu linna jagu rahvast, viinud kohalikke peresid ja koolilapsi veele kõigis kuues maakonnas, kuhu ta siseveeteid mööda pääseb. Jõmmu on käinud ka kaks korda merel, külastanud Lätit, Rootsit, Soomet ja Venemaad. Kolmel korral on lodi olnud Tartu raeplatsis jõululodjaks.

Lodi Jõmmu on arhailist tüüpi puust kaubapurjekas, millesarnased seilasid Peipsil ja Emajõel hansaajast 20. sajandi keskpaigani. Ajalooliste lotjade eeskujul ehitatud Jõmmu on praegu selle omanäolise laevatüübi ainus esindaja maailmas. Laev on 12 meetrit pikk, 8 meetrit lai, kaalub 25 tonni, purjepinda on 100 ruutmeetrit ja mast ulatub 14 meetri kõrgusele veepinnast. Lodi võtab pardale korraga kuni 36 reisijat.

Praegu käib lodjakojas suure, kahemastilise lodja ehitus, kuid neis töis tegi lodjaselts praegu pausi, et päästa vahepeal kaks suurt ajaloolist raudlaeva. Need on eestiaegne süvendaja Peipsi 1, millest pärast mitu korda ümberehitamist oli saanud Praaga ujuv piiripunkt. Praegu asub sellel ujuvaks jõekultuurikeskuseks pürgiv Sisevete Saatkond. Lodjakoja kõrval remonditakse ka 50 aastat vana, sisevete omaaegset suurimat reisilaeva Vanemuine, mis pärast uuendamist peaks leidma rakendust ujuva õppeklassina.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles