Jõgeva nostalgialaat kogub toetust uue muuseumi ehituseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõgewa muuseumi tulevase hoone eskiis.
Jõgewa muuseumi tulevase hoone eskiis. Foto: MTÜ Pommiauk

Mittetulundusühing Pommiauk on otsustanud avaramasse hoonesse üle viia kunagise Jõgeva KEKi territooriumil paikneva Jõgewa muuseumi. Et plaani ellu viia, korraldatakse ühe ettevõtmisena 7. mail nostalgialaat, kogumaks toetusi uuele muuseumihoonele.

Aastal 2013 asutatud Jõgewa muuseum on jõudsalt arenenud. «Senisesse hoonesse enam eksponaate ei mahu. Otsisime uusi ja suuremaid,» märkis MTÜ Pommiauk eestvedaja Sergei Jerjomin, kes ise nimetab end ajaloohuviliseks ettevõtjaks. Muuseumi ekspositsioonis on tänu Eesti sõjamuuseumile ka hulgaliselt suuremaid eksponaate, nagu kaitseväe algusaastatel kasutuses olnud veokid ja soomukid.

Kunagise Jõgeva KEKi metallitsehhi võttis muuseum kasutusse möödunud aasta lõpul.  Sellest ajast on ühing tegelenud uue muuseumihoone renoveerimise ja projekteerimisega. Selle kõrval, milline peaks uus hoone välja nägema, tegeldakse ka muuseumi sisu visiooni loomisega. Ehk sellega, mida saab muuseumis tulevikus teha peale ekspositsiooni vaatamise.

Uus muuseumihoone tuleb kahel tasapinnal ja eksponaadid saavad ruumi mitu korda rohkem kui vanas hoones, kinnitas Jeromin.  Lisaks leiavad koha õppeklass ja kohvik koos kõigi vajalike olmetingimustega, et olla valmis teenindama ka suuremat bussitäit rahvast. «Plaanime uue Jõgewa muuseumihoone valmis ehitada 2018. aastaks,» kinnitas kodukandi elu edendaja.

Eramuuseum Jõgewa on saanud toetust mittetulundusühingult ESAP ja Jõgeva linnavalitsuselt. Need toetused on aga sihtotstarbelised ja nende eest ei ole võimalik muuseumi ehitada ega katta jooksvaid majanduskulusid. «Nii loodamegi laatade korraldamise ja müügipindadest laekunud rahaga toetada muuseumiehitust,» rääkis Jerjomin.

Nostalgialaadale, mis saab teoks praeguse muuseumihoone läheduses, endise Jõgeva KEKi territooriumil, on oodatud müüma ja ostma kõik, kel on häid meenutusi lähiminevikust ja positiivseid emotsioone selle aja asjade vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles