Tartu raekoja kellamäng sõidab Hollandisse hooldusesse

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu raekoja kellamäng koosneb praegu 18 kellast, linn soovib tellida kelli juurde niipalju, et neid oleks kokku 34.
Tartu raekoja kellamäng koosneb praegu 18 kellast, linn soovib tellida kelli juurde niipalju, et neid oleks kokku 34. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Niikaua kui Tartu raekoja tornis on kõlanud kaunis kellamäng, on leidunud ka kritiseerijaid, kelle meelest ei ole see 18 kellaga instrument hääles ja kõla kriibib kõrva. Nüüd on aga Tartu linn ühes kellamängu laiendamisega 16 uue kella võrra võtnud nõuks ka senised kellad hooldusesse saata.

Kellamängu laienduse projektijuht Merle Kollom ja ka linnapea Urmas Klaas kasutavad just nimelt sõna hooldus, mitte häälestamine.

Kollom ütles, et ta küsis raekoja kellade helisalvestise alusel ekspertidelt Saksamaalt, Taanist ja Hollandist hinnangut, kas plaanitud hooldustöö annaks oodatud tulemust, kas see tasuks ära.

«Hinnang tuli, et meie kellad on heas seisukorras, ja sai vastu võetud otsus, et julgeme selle töö ette võtta,» lausus Kollom. «See tähendab saata kellad Hollandi tehasesesse, kus uued kellad valmistatakse, et need viia uutega võimalikult ühte häälestusse.»

Kollom selgitas, et põhiprobleem on, et senised Saksamaal Karlsruhes tehtud kellad on valmistatud traditsioone järgides ega ole päris korrapärase kujuga – helid mängivad teisiti kui tööstuslikult valmistatud kellades. «Eesmärk on saada omavaheline kõla maksimaalselt sobivaks,» lisas Kollom.

Edukas kampaania

Klaas ütles, et linna julgustas kelli hooldusesse saatma just ekspertide hinnang, et mõistlik on kellad saata parema kooskõla saamiseks Hollandi kuninglikku valukotta, kust tulevad uued kellad.

Klaas osutas ka, et kellamängu teema läheb inimestele väga korda, annetusi on kogunenud juba

38 583 eurot, linn lootis koguda 27 000 eurot.

Kellade mahavõtmine ja hooldusesse saatmine läheb maksma alla kümne tuhande euro, on senine hinnang.

Kellamäng on plaanis tornist maha võtta juuni alguses, suvel on vaikus,  ja tagasi jõuab laiendatud kellamäng oktoobri alguseks.

Kollom ütles, et kui seniste kellade Hollandisse saatmist poleks ette võetud, oleks laiendatud kellamäng saanud üles ehk ka juuni lõpuks, nagu oli algne plaan. Kellad on valmis tehtud, kuid nüüd oodatakse Hollandis kellade kohalejõudmist Tartust, lõpphäälestusel võetakse aluseks vanemad kellad.

Selliste kellade häälestamine tähendab Kollomi selgitusel, et kelli lihvitakse seestpoolt vajadust mööda maha.

Läheb paremaks

«Kõik on kinnitanud, et hullemaks ei lähe. Vastus on, et läheb tunduvalt paremaks,» ütles Kollom.

Ta nentis, et oma osa jääb ka juhusele, ja tõi näiteks, et kui Müncheni kuulus kellamäng hooldusesse viidi, ei olnud tulemus päris ootustele vastav, aga pärast kellade lihvimist muutusid meloodiad vähemalt äratuntavaks, mida varem ei olnud.

«Mõneks ajaks meil kellamängu ei ole, aga seda rõõmsam on, kui tagasi tuleb selline komplekt, mis on maksimaalselt hea. Meil kohapeal ei saaks seda tööd niikuinii teha,» lisas Kollom.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles