Piraajadega supelnud bioloogid uurisid toiduahelat

Kaspar Koort
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Janauacá järv.
Janauacá järv. Foto: Erakogu

Maaülikooli limnoloogiakeskuse teadlased Priit Zingel, Tõnu Feldmann ja Arvo Tuvikene naasid äsja kolme nädala pikkuselt ekspeditsioonilt Amazonase vihmametsadesse, kus koos Brasiilia kolleegidega võeti luubi alla sealsete veekogude toiduahelad ning tehti eeltöid Zika viirust levitavate sääskede uurimiseks.

Maaülikooli vanemteadur Priit Zingel märkis, et kuigi Eesti loodusteadlaste osalemine sellistel ühisekspeditsioonidel päris igapäevane ei ole, tuleb seda järjest sagedamini ette, sest tuleb silmas pidada: riikidel on piirid, aga loodusel ei ole piire ning erinevad protsessid on palju suuremad ja üldisemad, kui siit paistavad, ning saavad sageli alguse päris kaugelt.

«Näiteks toiduahelatega seonduv: me võime oletada ja ennustada, mis hakkab juhtuma, kui kliima läheb soojemaks või külmemaks. Aga samas võime ju minna mõnda soojemasse piirkonda ja vaadata, kuidas seal asjad toimivad,» selgitas Zingel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles