Lapsed võtavad vaheajalt viimast

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapsed kipsisegu valmistamas.
Lapsed kipsisegu valmistamas. Foto: Sille Annuk

Veel natuke kipsipulbrit... ja veel lusikatäis... ja veel... Sai seda vett siis liiga palju või ei tea, mis täpselt viltu läks, aga Aarne Toomi kipsisegu ei saa kuidagi parajalt paks.


Kui ülikooli kunstimuuseumi kuraator ja töötoa juhendaja Külli Valk kaua segatud kipsimassi lõpuks heaks kiidab, selgub, et seda on täpselt parasjagu: gemmivorm saab kenasti ääretasa täis.

Laste gemmid – kipsist ovaalid, mille ühel küljel on filigraanne pildike – on tehtud antiiksete eeskujul, originaalis tehti neid ka päris pisikestena ning nikerdati hoopis kalliskividest või poolvääriskividest.

Kaunite pildikestega kive ehk gemme kasutati väärismetallist ehete kaunistamiseks, näiteks uhke sõrmuse kiviks või kaelakee ripatsiteks.

Eile sai iga laps endale kõrgete valgete skulptuuride keskel teha väikse iluplaadi, täna maalitakse samas kohas savinõudele muistseid soome-ugri mustreid, homme ehitatakse papist rooma maja, päev hiljem kaunistatakse kulunud T-särke ning reedel lõpetab viimase koolivaheajanädala pilk Antiik-Kreeka moemaailma: proovida saab tolleaegseid riideid ning valmistada endale ajastukohaseid ehteid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles