Fotod: Tartumaa kuulsad nartsissid puhkesid õide

Kaspar Koort
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Igal kevadel Tartust Kallaste poole sõitjaile silmailu pakkuvad nartsissid on taas õide puhkenud.

Sookaldusel otse maantee ääres õitsevad kollased nartsissid on üldjuhul aias kasvavad ilutaimed, mis looduses metsistuvad väga harva. Kuid Vara vallas kunagise Singli talu maadel on just nii juhtunud: peremees Peep Sibul olla sinna nartsissid kasvama pannud juba 1880. aastate lõpul. Kui esimese ilmasõja eel uus elamu ehitati, jäid nartsissid nii-öelda omapäi, ent on sellele vaatama igal aastal truult õiteilu pakkunud. 1964. aastal võeti lillede kasvukoht kui ainus teadaolev kollase nartsissi naturalisatsiooni paik Eestis ka kaitse alla.

Kuna nartsisside õitsemise aeg pole kuigi pikk, tasuks lilled juba lähipäevadel oma silmaga üle kaeda. Teekonna Tartust ida poole võiks ette võtta näiteks laupäeval - lisaks nartsisside imetlemisele tasuks siis sõita edasi ka Peipsi poole, sest Varnjas on kala- ja kalastustarvete laat ning Kolkjas Peipsimaa külastuskeskuses esitletakse kell 14 raamatut Eestis elavatest vanausulistest ja nende pühakodadest. Nii Kolkjas kui ka Varnjas avaneb sel päeval ka harukordne võimalus vanausuliste palvemajadesse sisse piiluda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles