Kuulsuste paraad Koidula ja Jannseni monumendi konkursil

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tartu valis välja viis autorite ühendust, kes asuvad Ülejõe parki kavandama Koidula ja Jannseni monumenti, vähemalt 1500 eurot auhinnaraha on kõigile valituile juba tagatud.

Tartu kavatseb järgmise aasta suvel avada Ülejõe pargis monumendi Lydia Koidula ja Johann Voldemar Jannseni auks. Ideevõistlus kavandi saamiseks on kahes etapis ja Tartu linna žürii eesotsas abilinnapea Jarno Lauriga valis välja need viis loomingulist ühendust, kes pääsevad teise vooru.

Laur selgitas, et esimene voor käis portfooliote ehk seni tehtu alusel, võistlemas ei olnud veel monumendi kavandeid.

Laekus kümme sooviavaldust, millest kvalifitseerus kaheksa. Kahel juhul ei olnud meeskonnas arhitekti ja sel põhjusel jäid kõrvale Jaak Soans ja Tartu kunstnike liit, selgitas Laur.

Teise vooru valitud viis autorite ühendust saavad kavandi esitada žüriile ja ka avalikkusele.

Edasi pääsesid skulptor Kirke Kangro ja arhitekt Jaan Tiidemann; skulptor Mati Karmin ja arhitekt Tiit Trummal; skulptorid Mare Mikof ja Bruno Kadak, arhitekt Tõnu Laanemäe ja maastikuarhitekt Edgar Kaare; skulptorid Riho Kuld ja Ilme Kuld, arhitekt Siiri Vallner ja maastikuarhitekt Kristofer Soop; arhitektid Koit Ojaliiv ja Mirko Traks.

«Valiku langetamise mõte oli saada võimalikult erineva käekirjaga autoritelt lahendusi, et see valik poleks mitte viie sarnase, vaid viie erineva lähtekoha vahel,» ütles Laur.

Laur märkis, et teise vooru ei pääsenud skulptor Terje Ojaver ja arhitekt Peeter Pere; skulptor Aime Kuulbusch-Mölder ja arhitekt Andres Mänd ning skulptor Aivar Simson ja arhitekt Urut Kersalu.

Laur tõdes, et valikut väga heade tegijate vahel oli keeruline teha ja ka žürii liikmete hinded kujunesid kaunis sarnaseks.

Osalejatele paneb linn välja rahalised auhinnad: 1. koht 5000 eurot, 2. koht 4000 eurot, 3. koht 2000 eurot ja 4.-5. koht 1500 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles