Tartu asub Pirogovi platsil joomist piirama (6)

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pirogovi platsil lubab praegune kord lahjat alkoholi tarvitada ööpäev läbi, uue korra järgi oleks hilisõhtust hommikuni sellele samasugune keeld, nagu mujal avalikus ruumis.
Pirogovi platsil lubab praegune kord lahjat alkoholi tarvitada ööpäev läbi, uue korra järgi oleks hilisõhtust hommikuni sellele samasugune keeld, nagu mujal avalikus ruumis. Foto: Kristjan Teedema

Tartu linn kavatseb veel enne suurt suve asuda Pirogovi platsil alkoholi tarvitamisele kellaajapiiranguid seadma.

Pirogovi platsi maine piknikukohana ja Tartu vabameelsuse sümbolina on alla käinud ja korra majja löömiseks lubas linnapea Urmas Klaas algatada eelnõu, millega vabadus juua Pirogovil lahjasid alkohoolseid jooke saaks kellaajalised raamid. Alkoholi tarvitamise erikord on sel platsil olnud linnapea Andrus Ansipi ajast saadik.

Tartu volikogus ütles Klaas läinud nädalal, et tema meelest võiks alkoholi tarvitamine olla lubatud ajavahemikul südapäevast kella kümneni õhtul. Klaas lisas, et see on veel tema isiklik seisukoht, kuid linnavalitsus võtab teema arutusele juba esmaspäeval.

Klaas tegi selle avalduse, vastates IRLi esindaja professor Toivo Maimetsa kriitilisele arupärimisele Pirogovi platsil toimuva ja sealse heakorra kohta. Maimets sõnas, et ülikooli töötajana on tal alati piinlik selle pärast.

Klaas vastas arupärimisele, et teematõstatuses pole midagi erakordset ning et Pirogovi platsi kui esimese hooldusklassi haljasala puhul tuleb kindlasti rääkida heakorrast, vajaduse korral koristada seal ka päeva jooksul. Linn kavandab ajutise konteinerkäimla asemel sinna aasta ringi töötavat käimlat.

Ta rääkis ka, et õhtuti ja eriti hea ilmaga suvekuudel on Pirogovilt tulnud politseile vägivallaga seotud väljakutseid, nende hulk suureneb just nimelt õhtul.

Sellest, nagu Klaas kommentaariks ütles, tõukus mõte, et alkoholitarvitamisel võiks olla õhtune ajapiir kell 22, mil lõpeb ka alkoholi müük poodides.

Maimets esitas volikogus küsimuse, miks üldse peaks seal linnavalitsuse akende all olema selline koht, kus alkoholi tarvitamine on seadusega lubatud.

Klaas vastas, et üks põhjus on traditsioon ja see koht on olnud sanktsioneeritud, sest on kujunenud nii, et inimesed on seal piknikut pidanud. «Päikesepaistelise ilmaga on hea filosofeerida, see kuulub ülikoolilinna juurde. Õigus on, et õppehooned on ümber paigutatud,» rääkis linnapea.

Klaas möönis, et Tartus on probleem, et alkoholi, ka kanget, tarbitakse avalikus ruumis mujalgi. «Võib arutada, kas võiks olla mõni muu koht,» ütles Klaas. «Üks selline piirkond Tartu linnas kindlasti võiks olla, mis on politsei kontrollitav ja kus on piirid paigas. Ei maksa naiivselt arvata, et see õlu siis joomata jääb.»

Tartu linnasekretär Jüri Mölder ütles, et linnavalitsus loodab veel maikuu volikogusse jõuda eelnõuga, mis sätestaks Pirogovi platsil lahja alkoholi tarvitamise lubamisele ajapiirid. Ta ütles aga ka, et linnavalitsus ei ole seda küsimust veel eelnõuks vormima asunud, arutelud algavad kohe.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles