Suurprojekt kogub kokku eestlaste lood Soomest

Kaspar Koort
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laev teel Tallinnast Helsingi poole. pilt on illustratiivne.
Laev teel Tallinnast Helsingi poole. pilt on illustratiivne. Foto: Eero Vabamägi

Rahvusvaheline suurprojekt otsib perekondi, kelle elu on neid lühemaks või pikemaks ajaks viinud Soome. Koos uurimusega sünnib lugudest tõsielufilm ja koomiksisari. Suur lugudekorje algab 14. aprillil Tartus Tasku keskuses.

Ida-Soome ülikooli ja Tartu ülikooli kolmeaastases uurimisprojektis «Liikuv ebavõrdsus: hargmaised pered Eestis ja Soomes» uuritakse Eesti ja Soome vahet liikuvaid perekondi, mobiilsusega seotud ebavõrdsust ning jälgitakse erineva tausta ja võimalustega inimesi nii ühel kui ka teisel pool Soome lahte, et näidata kui erinevad on rahvusvaheliselt liikuvate perede lood. Uurijad teevad koostööd kunstnike, filmitegijate ja ajakirjanikega, kelle töö tulemusena valmivad koomiksisari, ajaleheartiklid ning dokumentaalfilm.

Rahvusvahelisse uurimisprojekti kaasatakse kõik pereliikmed – vanemad, lapsed ja vanavanemad. Kõigi arvamus on ühtmoodi tähtis. Inimeste lugude jäädvustamiseks kasutatakse filmimist, intervjuusid, osalusvaatlust, joonistamist, vestlusi ja teisi etnograafilisi meetodeid.

Lugude kogumine algab projekti avaüritusega «Räägi oma Soome lugu» neljapäeval, 14. aprillil kell 16 Tartus Tasku keskuses, kus kuuleb lähemalt projektist ja elust Soomes ning saab ka oma perekonna lugu jutustada. Õhtut juhib Postimehe ajakirjanik Piret Kooli.

Uurimisrühma juhi, Ida-Soome ülikooli sotsiaalpoliitika professori Laura Assmuthi sõnul on Soome minemise, jäämise ja sealt naasmise mustrid talletamist väärt. «Leiame, et on oluline edasi rääkida Eesti-Soome vahet pendeldavate inimeste lugusid, et täiendada ja ehk ka vaidlustada ühiskonnas levinud arusaamasid ning mõista, miks inimesed valivad sellise elu ning mis sellega kaasneb,» rääkis ta.

«Ootame inimesi kaasa rääkima ja meiega oma lugusid jagama. Paljudel on välismaal töötamisega oma kogemus, nende perekonnaliikmed on töötanud või töötavad siiani Soomes või nende sõbrad on valinud elu jagamise kahe riigi vahel – kõik sellised lood on meile väga olulised,» lisas ta.

Projekti meeskonda kuuluvad veel folkloristikadoktorant Pihla Siim (Ida-Soome ülikool ja Tartu ülikool), etnoloogiadoktorant Keiu Telve (Tartu ülikool), ajakirjanik Kaja Kunnas ja koomiksikunstnik Martin Rattas. Valmiva dokumentaalfilmi režissöör on Moonika Siimets, produtsent Riina Sildos ja tootmisjuht Kadri Pahla (Amrion).

Projekti «Liikuv ebavõrdsus: hargmaised pered Eestis ja Soomes» rahastab Soomes asuv Kone sihtasutus. Avaürituse partner on Regi projekt, mida rahastab Euroopa regionaalarengufondi Kesk-Läänemere programm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles