Lasteaedade võit: kõrgharitud õpetajad jäävad sõimerühma alles

Mari-Liis Pintson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõrveküla lasteaia Päikeseratas Siilikeste rühma lapsed ning õpetaja Kairi Mesi (vasakul) ja õpetaja abi Piret Ojavee.
Kõrveküla lasteaia Päikeseratas Siilikeste rühma lapsed ning õpetaja Kairi Mesi (vasakul) ja õpetaja abi Piret Ojavee. Foto: Kristjan Teedema

Haridus- ja teadusministeerium leidis uue alushariduse ja lapsehoiu seaduse välja töötamisel lasteaednikega kompromissi, loobudes plaanist kaotada sõimerühmades õpetajate kõrgharidusnõue.

Kokkuleppe järgi peab lasteaias alla 3-aastaste laste rühmas olema vähemalt üks kõrgharidusega õpetaja ja lisaks kutse- või täiendusharidusega õpetajat abistavad töötajad.

«Super! Seda on küll hea kuulda!» rõõmustas alushariduse juhtide ühenduse esinaine Heda Kala ministeeriumi otsusest kuuldes. «See on tõesti mõistlik otsus. Sõimedes on väga oluline professoniaalne silm.»

Tartu Postimees kirjutas 15. märtsil, et seadusemuudatuse järel kaoksid lasteaedadest lastesõimed ning alla 3-aastased lapsed hakkaksid käima lastehoidudes, kus pole nõutud kõrgharidusega õpetajate olemasolu.

Samuti lepiti läbirääkimistel kokku, et vaadatakse üle lapsehoidjatele kehtestatud kutse- ja koolituse nõuded, need peavad muutuma rohkem lapse sotsiaalseid ja mänguoskusi toetavaks. Haridus- ja teadusministeeriumi alushariduse peaeksperdi Tiina Petersoni sõnul on kavas kehtestada sisulised nõuded lapsehoiule ja uuendada lapsehoidjate kutsestandardit.

Kavandatava seaduse järgi oleks alusharidus ja lapsehoid edaspidi ühtselt reguleeritud süsteem, mis pakub lastele hoidu ja haridust sünnist kuni koolikohustusliku eani ning hõlmab lapsehoide ja lasteaedu sõltumata omandivormist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles