Piirivalvurid päästsid Peipsil tõsisesse hätta sattunud paatkonna

Kaspar Koort
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õnnetusse sattunud paat, millisega pole soovitatav Peipsi järvele üldse minnagi.
Õnnetusse sattunud paat, millisega pole soovitatav Peipsi järvele üldse minnagi. Foto: Politsei

Eile aitasid piirivalvurid Peipsil uppumisohtu sattunud mehe ja naise turvaliselt tagasi kaldale. Kaldale toodi ka nende vee alla vajunud mootorpaat.

Eile õhtul kella kaheksa paiku laekus hädaabinumbril teade, et Peipsi järvel Koosa jõe suudmes sattusid uppumisohtu 68-aastane mees ja 62-aastane naine, kes olid kalastamas. Teatele reageerinud Varnja kaatripatrull silmas sündmuskohal vee all olevat mootorpaati ning vees hulpivaid inimesi. Neist ühel oli seljas päästevest, teist hoidis vee peal päästerõngas.

Abivajajad tõmmati kaatrisse ning viidi kaldale, kus kiirabi nende tervisliku seisundi üle kontrollis. Mõlemal tuvastati alajahtumise tunnused, kuid lubati pärast turgutamist kodusele ravile. Pärast seda naasis kaatripatrull tagasi sündmuskohale, et vett täis valgunud mootorpaat slepis kaldasse tuua.

Mustvee kordoni juht Jalmar Ernits sõnas, et tänu aegsasti laekunud hädaabiteatele jõudis piirivalvekaate sündmuskohale veerand tunniga ning inimesed ära päästa. «Tegu oli võrdlemisi väikese paadiga, mis sobiks seilamiseks pigem siseveekogudel kui Peipsil. Sellise alusega ei ole Peipsil ohutu liigelda,» rõhutas Ernits.

Ta lisas, et eile jäi lainetus Peipsil keskmiselt 20-30 cm kanti. «Seda pole sugugi palju. Võib öelda, et tagasihoidlik lainetus isegi. Samas nii pisikese paadi puhul piisab, kui ühel hetkel paati kogemata liiga palju ühele poole kallutada. Laine lööb paati vett korra ja kaks ning rohkem polegi tarvis, et oht realiseeruks,» kirjeldas ta.

«Paneme inimestele südamele, et veekogule minnes veendutaks, et kasutatav paat vastaks veekogul valitsevatele tingimustele. Kontrollige üle seegi, et varustus oleks tehniliselt korras,» soovitas kordonijuht.

Möödunud aastal reageerisid Lõuna prefektuuri piirivalvurid Peipsil 17 päästejuhtumile, kus kokku vajasid abi 96 hättasattunud inimest. Piirivalvurite abiga päästeti neist 90, omal jõul pääsesid uppumisohust viis ning ühe inimese elu ei õnnestunud kahjuks enam päästa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles