Ülejõe Akadeemias räägitakse linnaosa arhitektuuripärlitest

Kaspar Koort
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Roosi tänaval asuv vana juudi kalmistu on üks Ülejõe linnaosa omapärasemaid huviväärsusi.
Roosi tänaval asuv vana juudi kalmistu on üks Ülejõe linnaosa omapärasemaid huviväärsusi. Foto: Margus Ansu

Täna algusega kell 17.00 peab arhitektuuriloolane ja muinsuskaitseameti nõunik Mart Siilivask Tartu linnamuuseumi Ülejõe Akadeemias loengu teemal «Ülejõe arhitektuuri- ja miljööväärtused».

Loengupidaja tutvustab ajale vastu pidanud piirkonna hooneid ning avab linnaosa tänaseks hävinud ajaloolist konteksti. Loengu jätkuna toimub jalgsiretk, mille käigus tutvutakse Ülejõe arhitektuuri- ja miljoooväärtustega.

Mart Siilivask on arvukate ehituskunsti käsitlevate artiklite ja mitmete raamatute autor. 2006. aastal ilmunud mahukas monograafias «Tartu arhitektuur 1830-1918. Historitsism ja juugend: arhitektuuriideed ja stiilieeskujud kohalike arhitektide loomingus 19. sajandil ja 20. sajandi algul» on suurt tähelepanu saanud ka ajaloolise Ülejõe linnaosa hoonestus.

Loengute ja retkede sari Ülejõe Akadeemia on osa Üle Jõe projektist, mida Tartu linnamuuseum koostöös Rakendusliku antropoloogia keskuse ja Eesti Rahva Muuseumiga läbi viib. Projekti eesmärk on lähemalt tundma õppida, tartlastele tutvustada ning huvitava elukeskkonnana väärtustada linna üht põnevama ajalooga piirkonda ehk Ülejõed. Projekt hõlmab nii Ülejõe kui ka Raadi-Kruusamäe linnaosa.

Ülejõe Akadeemia loengute ja retkede sarjas on tulemas veel järgmised üritused:

26.04 Loeng «Sachker, Staden ja teised – Ülejõe fotograafid enne Esimest maailmasõda» (Sven Lepa, Eesti Ajalooarhiiv)

10.05 Loeng «Ülejõel elanud kirjanikest ja kunstnikest» (Enn Lillemets, Kunstiühing Pallas)

17.05 Jalgsiretk tutvuma Ülejõe arhitektuuri- ja miljoooväärtustega (Mart Siilivask)

21.05 Jalgrattaga Ülejõe loodust avastama (Marica Paju, Keskkonnaamet)

Lisaks toimuvad mais-juunis jalutuskäigud Ülejõe kalmistutel. Juudi- ja vanausuliste kogukonna liikmed tutvustavad Roosi tänava ääres asuvaid kalmistuid ning Enn Veenpere ja Enn Lillemets tutvustavad Raadi, Uue-Jaani ja Peetri kalmistuid.

Loengud toimuvad Tartu Linnamuuseumis, aadressil Narva mnt 23.

Sissepääs muuseumipiletiga 2 € / 1 €.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles