Kontrolli alt väljunud kulupõleng ohustas kolme elumaja

Kaspar Koort
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kulupõleng.
Kulupõleng. Foto: Peeter Langovits

Kulupõlengute kõrgaeg on kätte jõudnud. Nädalavahetusel pidid päästjad võitlema Tartumaal seitsme kulupõlenguga, täna on olnud kaks põlengut, millest üks kujutas otsest ohtu ka elumajadele.

Nimelt põles täna keskpäeval Tartumaal Vara vallas Koosalaane külas ühe hektari ulatuses kulu. Ühe maja juurest, mida tuli ohustas, kustutasid naabrid kulu ära enne päästjate saabumist. Päästjad piirasid tule leviku teiste elumajadeni ning kustutasid tulekahju.

Päästetöö juhi andmetel tahtis üks elanikest aiamaalt veidi kulu ära põletada, kuid tuli läks käest ning ohtu sattus kolm elamut. Päästjad võtsid kulupõletamise keelu rikkujalt isikuandmed ning temaga tegelevad edasi järelevalveinspektorid.

Tund aega hiljem teatati häirekeskusele kulupõlengust Kambja vallas Rebase külas. Tõrvandi vabatahtlikud kustutasid põlengu ja hoidsid ära tule leviku saja meetri kaugusel asuvatele kuuridele. Vabatahtlike esialgse info järgi sai põleng tõenäoliselt alguse lõkkest.

Päästeamet tuletab meelde, et kulu põletamine on ohtlik ja keelatud.Tuli levib väga kiiresti ja kogemusteta inimene ei saa selle kustutamisega juba mõne hetke pärast omal jõul hakkama. Võib juhtuda, et kulupõlengu kustutamisega hõivatud päästemeeskonnad ei jõua piisavalt kiiresti abivajajani, kui samal ajal on juhtunud suurem õnnetus.

Kulupõletajaid ning hooletuid lõkketegijaid ähvardab kuni 1200 euro suurune rahatrahv. Lisaks tuleb kulupõlengu põhjustajal hüvitada keskkonnale tekitatud kahju. Kustutamata tikk või suitsukoni süütab kohe krõbekuiva kulu ja tuulise ilmaga on põlengule väga raske piiri panna.

Lisaks tule leviku ohule metsa või hoonetele hukkuvad madalas heinas elutsevad pisikesed loomad ja pesitsemist alustanud linnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles