Tartu veevärgi juht: surve tõsteti kustutamise ajal lubatu piirile

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teguri tänava lauhoone kustutamine.
Teguri tänava lauhoone kustutamine. Foto: Margus Ansu

Laupäeva õhtupoolikul Tartus Teguri tänavas puhkenud suurpõlengul kostus pidevalt päästjate kirumist, et linna veevärgist võetava vee surve on liiga madal ja vett ei jätku. Tartu veevärgi juht Toomas Kapp kriitikaga ei nõustu.

Teguri tänaval saavad tarbijad vett 100 mm jämedusest veetorust. Kui panna selle toru järgi mitu päästeautot, siis loomulikult vett ei jätku, selgitas Tartu veevärgi juht Toomas Kapp. Tema kinnitusel on selles piirkonnas veetrassi surve niigi ligi kuus atmosfäri ehk maksimumi lähedal sellele, mis on linna veetrassides üldse lubatud.

«Survet tõsta ei ole võimalik, sest me ei saa majapidamiste võrke lõhki lasta,» rõhutas Kapp lisades, et päästeamet peab siiski ise tegelema oma võimekuse ja päästetööde planeerimisega, mitte näitama näpuga veevärgi peale.

Kapi sõnul näitavad veesurvegraafikud, et rõhk püsis torustikus kogu kustutustööde ajal üleval ja veevärgi dispetšer isegi tõstis rõhku maksimaalse lubatuni ehk kuue atmosfärini.

Mõnesaja meetri kaugusel Turu tänaval asub 300 mm läbimõõduga toru, kust vett peaks tulema piisavalt, leidis Kapp. Sealt vedasidki päästjad hiljem ka teise voolikuliini.

Õnneks on Tartus kaks suurt veehaaret ning varustusega ei teki probleeme, sedastas Kapp. Kui taoline õnnetus oleks juhtunud mõnes väiksemas asulas, oleksid voolikud jäänud kohe kuivale.

Veevärgi juht märkis veel, et kui tegemist on teadmata keemiliste ühendite põlemisega, on nende kustutamine veega üldse väga küsitav. Paratamatult jõuavad nii ohtlikud ühendid nii pinnasesse, põhjavette ja ei saa välistada, et ka reoveepuhastisse ja Emajõkke.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles