Video: suurpõlengu kustutamine Tartus Teguri tänaval

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kell 16.10 saabus Tartu päästjatele neljanda astme väljakutse, sest Teguri tänaval põles Bambona ladu ning tuld oli võtnud ka kõrvalasuv hoone, kus tegutsevad autoremonditöökojad. Tulekoldes plahvatas autokeemiat sisaldavaid mahuteid, mistõttu andis päästeamet ka Annelinna ja Ihaste elanikele hoiatuse hoida oma kodude aknad suletuna.

Päästjatel oli alguses raske töödega alustada, sest suurt tulekahju kogunes vaatama arvukalt linlasi ning tänav pargiti autosid täis. Nagu laulupidu, rääkisid päästjad. Politsei abiga suunati pealtvaatajad siiski kaugemale. Teguri tänav suleti. Hiljem peatati liiklus ka Turu tänaval ja autod suunati läbi Karlova linnaosa, sest päästjad vedasid üle Turu tänava hüdrandi juurde voolikuliini. Kohapeal selgitasid päästetöid juhtinud inimesed, et Tartu veevärgil paluti tõsta Teguri tänava veetrassi survet. Kuna see aga ei õnnestunud, tuli kasutusele võtta ka Turu tänava hüdrant. Liikluse reguleerimisega tegeles politsei suurte jõududega.

Terves linnajaos oli tunda kirbet plastmassi põlemise lõhna. Suur laohoone põles seestpoolt suure kuumusega. Ühel hetkel suitsugaasid plahvatasid ning hoone muutus varisemisohtlikuks. Seetõttu ei saanud päästjad ka hoonesse siseneda, vaid kustutasid seda väljastpoolt ning püüdsid säästa kontorihoonet.

Samal ajal põles maja taga euroaluste virn. Tuld oli võtnud ka kõrvalasuv hoone, kus tegutsevad erinevad ettevõtted. Muu hulgas ka autoremondiettevõtted. Selle seina ääres asunud autokeemiat sisaldanud mahutid samuti plahvatasid ja põlesid.

Et suurpõlengu kustutamiseks koondati objektile kogu Tartu päästeressurs, kutsuti puhkuselt tööle neli päästjat, et tagada päästevõimekus teiste võimalike väljakutsete jaoks. Tartlastele saabusid appi päästemeeskonnad ka Alatskivilt, Elvast, Jõgevamaalt Tabiverest ning Võnnu ja Rõngu vabatahtlikud.

Kustutamine käis nii kõrvalasuvate majade katustelt, tõstukist kui maapinnalt. Kella 18 paiku hakkas sinakasmust suitsupilv heledamaks muutuma, kuid päästjatel jätkub põlengupaigal tööd veel pikalt.

Osa päästjaid hingas kustutustööde käigus ka suitusgaase sisse ning üksteise alla käidi kiirabiautos hapnikku hingamas. Laohoone hoovis põles maha ka veoauto.

Päästeameti kinnitusel saadi tulekahju kontrolli alla kell 18:45, mille järel võeti maha oht suitsuleviku osas Annelinna ja Ihaste piirkonnale. Kella 20 paiku jätkus hoones järelkustutustöö.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles