Ujujad stardivad Tartu kevadel uhiuutelt platvormidelt

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aura keskus lasi paigaldada statsionaarsed stardiplatvormid, mis vastavad rahvusvahelise ujumisliidu nõuetele.
Aura keskus lasi paigaldada statsionaarsed stardiplatvormid, mis vastavad rahvusvahelise ujumisliidu nõuetele. Foto: Margus Ansu

Pärast sügisesi õnnetusi kahe noore ujujaga otsustas Aura keskus loobuda võistlusteks ujumisliidu võistlusplatvormide laenutamisest ning soetas oma taristu. Homme algaval arvult 11. Tartu kevad ujumisvõistlustel antakse kõik stardid juba uutelt platvormidelt.

Jäävad paika

Kaheksa Golfinho Sports stardiplatvormi tarnis Portugali ettevõtte Valter Ferreira Arcanijo. Ostusummat veekeskus poolte kokkuleppel avaldada ei saa, kuid see jääb alla 10 000 euro.

Stardialused paigaldas Amitec Project OÜ ning tehnilisele lahendusele andis oma hinnangu Inspecta. Ohutuse tagamiseks kontrollis ettevõte kõiki sertifikaate ning jälgis standardeid, millistele jõududele peavad platvormid vastu pidama. Viimased kleepsud said aluspukkidele kleebitud alles täna. Need hoiatavad, et platvormidelt tohivad hüpata üksnes need, kes on vastava juhendamise saanud.

Aura tehnikajuht Priit Kähr avaldas arvamust, et uued stardialused peaksid olema väga korralikult kinnitatud. Jalatoe kaugust saavad sportlased ise reguleerida, ülejäänud osas on platvorm sisuliselt aluse külge keevitatud.

Tartu ujumisklubi treener Mihhail Krupnin kinnitas, et platvormidelt on juba hüpata proovinud juba nii noored kui täiskasvanud sportlased. Taolist tüüpi stardialused on võistlustel kasutusel kõikjal maailmas ning nüüd saab ka kodulinnas neilt hüppamist treenida.

Oma platvormid annavad veekeskusele veel sellegi kindluse, et siis on personal nende tehnilisest seisundist pidevalt teadlik, märkis Aura keskuse juhataja Kairit Matto.

Võistluste korraldajate jaoks on mugav, et stardialuseid ei pea enam kusagilt laenutama ja pukkidele paigaldama. Nii on Tartu kevade rahvusvaheline ujumisvõistlus esimene, kus stardid antakse uutelt statsionaarsetelt alustelt. Starti on tulemas ligi 400 sportlast Eestist, Lätist, Leedust ja Venemaalt.

Tartusse tulevad vormi testima ka mitmed Eesti koondisse kuuluvad ujujad nagu näiteks Martti Aljand, Martin Allikvee aga ka koolivaheajaks kodumaale naasnud Kregor Zirk. Naistest on oodata Tess Grossmanni ja Kertu Ly Alneki vahelisi duelle.

Laupäeval algab võistlus kell 15, pühapäeval kell 9. Publik on oodatud kaasa elama.

Uurimine lõppenud

Eestis on suuremate ujumisvõistluste korraldajail kohustus kasutada rahvusvahelise ujumisliidu (FINA) nõuetele vastavaid äratõukealuseid, kuid Eesti Ujumisliidul on olemas vaid üks komplekt nõuetele vastavaid platvorme, mille seisundit on ujujad aga juba mõnda aega kritiseerinud.

Läinud aasta 28. ja 29. novembril peeti Tartu veekeskuses Aura Open võistlusi, kuhu ujumisliidu platvormid toodi Tallinnast Kalevi ujulast ja paigaldati olemasolevatele alustele. 28. novembri pärastlõunal sai soojenduse ajal vettehüppel ränga sõrmevigastuse Sander Paavo (17). Järgmise päeva hommikul juhtus võistlushüppel samasugune õnnetus Robert Roosega (19). Mõlemal noormehel jäi stardialuse ja hüppepuki vahele vasaku käe keskmine sõrm. Seepeale otsustaski veekeskus endale statsionaarsed stardialused soetada.

Õnnetuste põhjusi uurinud tehnilise järelvalve amet jõudis järeldusele, et puudusi esines nii stardiplatvormide konstruktsioonis, komplektsuses kui dokumentatsioonis. «Nimetatud asjaolud võisid kaasa aidata õnnetuse toimumisele,» kinnitas ameti ehitus- ja elektriosakonna juhataja Ahto Tuuling.

Konkreetse etteheitena tõi Tuuling välja, et stardiplatvormide kinnitamisel ei kasutatud vedruseibe, mida oli tootja ette näinud. Eesti Ujumisliidul on ametile teadaolevalt olemas küll stardiplatvormide tehniline pass, kuid paigaldusjuhend tootel puudus.

Küsimusele, kuidas õnnetused ikkagi täpselt juhtusid, amet otsest vastust ei andnud. Tuuling lisas, et Eesti Ujumisliit on praeguseks viinud sisse täiendusi, et parandada stardiplatvormide ohutust. «Stardiplaatide edasine kasutamine sõltub sellest, kas ohutust suudetakse tagada ja tõendada või mitte.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles