Pildid: Kregor Zirk andis lastele ujumistundi

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna külastas Tartu Kivilinna kooli vilistlane Kregor Zirk (16), kes hoolimata oma noorest vanusest purustab järjepanu juba täiskasvanute rekordeid. Kodukoolis aitas ta noorematel õpilastel viia läbi ujumistundi.

«Sellist asja ei juhtu iga päev, et tippujuja ujumistundi annab, nii et pange tähele,» sõnas Kivilinna kooli kehalise kasvatuse õpetaja ja ujumisõpetaja Ott Riisenberg. Seda polnud aga vaja lastele öelda, sest nad olid niigi elevil.

Alustuseks näitas Zirk vee all liuglemist. Kooli 15-meetrises basseinis liugles ta ühest otsast teise ühe tõukega, vaid pisut jalgu liigutades. Lapsed püüdsid teda matkida. Seejärel näitas Zirk ette kõik kompleksujumise stiilid, mida mudilased samuti järgi proovisid. Lõpetuseks pidid lapsed sukelduma ja tooma basseini põhjast ära sinna heidetud rõngad.

Pärast ujumistundi esines noor sportlane kooli aulas, kõneldes sellest, kuidas ta spordi juurde jõudis.

Läinud nädalal peeti Rootsis Stockholmis kõrgetasemelist ujumisvõistlust, kus Kregor Zirk püstitas kaks uut Eesti täiskasvanute rekordit (50m liblikas ja 100m liblikas) ning parandas 200m liblikujumises kaks korda oma isiklikku rekordit.

Igapäevaselt õpib Zirk Inglismaal, kust ta sel nädalal tuli koolivaheajaks koju ja läks oma vanasse kooli innustama väikeseid lapsi ujumisega tegelema. Ujumisoskusest on noormehel lisaks võistlemisele ka muud moodi kasu olnud. «Näiteks aitasin kord Auras keset basseini sipelnud mehe välja,» meenutas Zirk.

Ujuma õppis Zirk ise viieaastasena ning koolis talt algõpetuse kohustuslikku algõpetuse arvestust ei nõutud, sest selleks ajaks oli ta juba mõned aastad käinud ujumistrennis. Kõigil lastel soovitab ta aga ilmtingimata ujumine ära õppida, sest see annab elus lihtsalt nii palju võimalusi juurde. «Kasvõi veeparki minna.»

Eesti Ujumisliit, päästeamet ja selts Eesi Vetelpääste on välja töötanud uue ujumisoskuse definitsiooni, mis annab võimaluse laste ujumisoskust mõõta. «Veega sõber» projekti raames püütakse kõigile Eesti õpilastele eluks väga vajalik ujumisoskus selgeks õpetada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles