Elva kesklinna arhitektuurivõistluse võitja tabas linna olemust (1)

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elva arhitekrtuurivõistluse võidutöö «Sõstrapõõsaste vahel», mille autoriteks on arhitektid Ülle Maiste, Diana Taalfeld, Anne Saarniit, Roomet Helbre ning Taavi Kuningas.
Elva arhitekrtuurivõistluse võidutöö «Sõstrapõõsaste vahel», mille autoriteks on arhitektid Ülle Maiste, Diana Taalfeld, Anne Saarniit, Roomet Helbre ning Taavi Kuningas. Foto: Erakogu

Männilinna kesklinna peatänava ja seda ümbritseva kontaktvööndi arhitektuurivõistlusel pälvis esikoha võistlustöö märgusõnaga «Sõstrapõõsaste vahel», mis žürii hinnangul tabab hästi Elva olemust ja ja pakub lahendust linna kitsaskohtadele.

Võidutöö autoriteks on arhitektid Ülle Maiste, Diana Taalfeld, Anne Saarniit, Roomet Helbre ning Taavi Kuningas arhitektuuribüroodest At Home, NU, Ubin pluss ja TEMPT. Võidutöö meeskond pälvis preemia suurusega 6000 eurot. Elva võistlustöödega saab tutvuda siin.

Elva linnapea Eva Kamsi sõnul sündis žürii lõppotsus hääletamise tulemusena, kuna sõelale oli jäänud kaks tugevat ideekavandit. Võidutöö puhul on tema hinnangul tegemist reaalselt ja etapiviisiliselt ellu viidava projektiga.

«Konkursi juhtmõte linnakeskuste korrastamine elukeskkonna ligitõmbavaks muutmisega on täitnud oma eesmärgi,» sõnas ta pressiesindaja vahendusel. Rõõmu teevad meerile keskväljaku tekkimine kultuurikeskuse juurde, Arbi järve atraktiivsuse tõstmine, puitarhitektuuri kasutamine nüüdisaegses võtmes ja paljud teised lahendused, mida on võimalik Elvale omasemaks edasi arendada.

Žürii hinnangul toob ideekavand Elva keskossa kõigile arusaadava ruumilise muudatuse, luues selgema ruumihierarhia. «Elva linna tekib keskne väljak, kuhu elanikud saavad kokku tulla,» selgitas žürii liige ja EV100 «Hea avalik ruum» programmijuht Kalle Vellevoog. Teisisõnu saab Elva ruumiliselt selge linnasüdame, mis liidab linna kesktänava Arbi järve puhkealaga ja tõstab ruumiliselt esile nii linnavalitsuse kui kultuurimaja hooned. See võiks Vellevoogi sõnul saada ka kohaks, kus külaline peatab auto ja teeb foto.

Teise koha preemia (4500 eurot) vääriliseks tunnistati töö märgusõnaga «Tender» (autorid: Gianfranco Franchi, Chiara Tesi, Rea Sepping ja Tõnu Laanemäe arhitektuuribüroost Franchi+Associati). Kolmas preemia (3000 eurot) läks kavandile märgusõnaga «Elvale» (autorid: Anna Endrikson, Erkki Annama, Risto Parve, büroodest Karisma arhitektid ja KA arhitektid).

Ergutuspreemia (2000 eurot) pälvis kavand märgusõnaga «Elva elemendid» (autorid: Aet Ader, Mari Hunt, Karin Tõugu, Kadri Klementi, Kirke Päss ja Liina Soosaar, arhitektuuribüroost b210).

Preemiad kogusummas 15 500 eurot maksab välja Elva Linnavalitsus.

Võistlus otsis ruumilist lahendust Elva linna Kesk tänavale ja seda ümbritsevale kontaktvööndile. Linnavalitsuse soov on anda peatänavale tagasi väärikas koht linnapildis ja seeläbi ka uus hingamine kogu kesklinna ruumile. Võistlusele laekus kaheksa ideekavandit.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles