Eesti esimene vinüül tuli ümber teha

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ragnar Pitsi näitab aparaati, mille all saab plaadi matriitsi keskele teha augu. Vaja on suurt täpsust. Sama masin toimib mikroskoobina ja näitab helivagusid umbes sentimeeter laiana.
Ragnar Pitsi näitab aparaati, mille all saab plaadi matriitsi keskele teha augu. Vaja on suurt täpsust. Sama masin toimib mikroskoobina ja näitab helivagusid umbes sentimeeter laiana. Foto: Kristjan Teedema

Täna ilmub ametlikult muusikakogumik «Roots Music», mis on omamoodi ajalooline: see on läbi aegade esimene Tartus pressitud vinüülplaat. Tartu bluusikitarrist Andres Roots tähistab sellega oma 40. sünnipäeva ja ühtlasi 20-aastast laval tegutsemist.

Kauamängiv plaat on pressitud Tartu osaühingus Vinyl Plant, mis alustas tegevust mullu kevadel.

See on Rootsi andmeil esimene Eestis valmistatud grammofoniplaat üleüldse, sest 20. sajandil asus lähim tehas Riias. Nii et enamjaolt on meie maa ansamblite ja solistide hääl helivagudesse pressitud naabrite pealinnas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles