Üle jõe pääseb uut moodi

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kui tuntuim viljandlane on Viljandi paadimees, siis kas tõesti saab tuntuimaks tartlaseks Emajõe poimees? Nimelt plaanib ettevõte mBoy hakata Tartus osutama uudset jõeületusteenust.

Lihtsamalt öeldes pakub mBoy soovijatele võimalust laenata veekindel poi, kuhu saab sisse panna riided, käekoti, rahakoti, mobiiltelefoni ja autovõtmed, kinnitada poi ümber keha ning siis ujuda üle Emajõe. Kel on üle jõe tarvis viia rohkem riideid või kes oma ujumisoskuses päris kindel pole, seda aitab kaldal asuv instruktor.

Mitmekülgne teenus

Teenust tahavad ettevõtjad hakata pakkuma kesklinnas Emajõe veemõõdusamba ja Atlantise vahelises jõeosas. Jõe paremkaldalt viib juba praegu vette tugev roostevabast terasest redel. Vastaskaldalegi on koostöös linnavalitsusega redel planeeritud.

Eriti suurt populaarsust loodavad nad oma jõeületusvõimalusele aga juba 2017. aasta suvel, mil Kaarsilda ootab ees kapitaalremont.

Ujumispoide laenutamiseks tahab ettevõte töötada välja mobiilirakenduse, mille kaudu saab soovija tellida vajalikuks ajaks jõe äärde ühe või mitu poid. Kui inimene tuleb lihtsalt jõe äärde ja soovib minna üle, siis on ka selleks võimalus olemas, kinnitas mBoy üks eestvedajaid Margus Ruusmaa.

Jõe ääres avatakse laenutuspunktid, kust soovija saab valida talle sobiliku ja taskukohase teenuse. Laenata saab lihtsalt poi, niisuguse poi, kuhu ka riided sisse käivad, kuni selleni välja, et laenutaja aitab jõeületajal turvaliselt üle jõe ujuda ning kui vaja, hoiab ka käest, kirjeldas Ruusmaa. Teenuse täpsed nüansid on alles välja töötamisel, kuid valik saab olema mitmekülgne, lisas ta.

Tartlastele on see doteeritud teenus, ehk siis ujudes jõeületus on kohalikele tasuta, ütles eestvedaja.

Kaarsillal on kavas suur kapitaalremont. Sel aastal projekteeritakse, kuid juba eeltööde käigus on saanud selgeks, et tulevasse aastasse kavandatud remondi ajaks kaob Kaarsilla kaudu ülepääs ära. «Lõhutakse mõlemale poole kaart jääv jalakäijate tee, alles jääb ainult sillakaar,» rääkis abilinnapea Valvo Semilarski.

Lahendus tuleb leida

Enne remonti tuleb aegsasti mõelda, kuidas inimesed saavad üle jõe, ja Semilarski sõnul on linnavalitsus juba mõnda aega lahendusi otsinud. Praegu käib töö kahe variandiga. Neist üks võimalus on ületada jõge mööda kaart, nagu seda on teinud mõned julgemad üliõpilased. Teine variant on koostöö ettevõttega mBoy, kellega on palju arutatud, kuidas saada turvaliselt üle jõe, et ka riided jääksid kuivaks.

«MBoy on lahkesti seda teenust pakkumas. Me täna räägime nende tingimuste üle läbi,» ütles  abilinnapea. Ta lisas, et ettevõttele kindlustunde tagamiseks plaanib linnavalitsus sõlmida nendega ka lepingu.

Tulevikus on kavas laiendada teenust üle Eesti. Kui kellelgi on soov minna üle jõe, järve või isegi mere, saadab ta oma koordinaadid ning lähim omavalitsus toob veekogu äärde poi, selgitas Ruusmaa. Sellesse saab inimene veekindlalt pakkida oma esemed ja minna vette.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles