Kopsusiirdamine sai ülekaaluka võidu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu aasta teo tiitli ja sellega kaasneva Kalli Seina klaasskulptuuri võitis Eesti esimene kopsusiirdamine. Selle tegi oktoobris kirurg Tanel Laisaare juhitud mitmekümne spetsialis­tiga meeskond. Raekojas elasid tiitli kätteandmisele kaasa intensiivraviarst Pille Parm ja resident Eero Jakobson.
Tartu aasta teo tiitli ja sellega kaasneva Kalli Seina klaasskulptuuri võitis Eesti esimene kopsusiirdamine. Selle tegi oktoobris kirurg Tanel Laisaare juhitud mitmekümne spetsialis­tiga meeskond. Raekojas elasid tiitli kätteandmisele kaasa intensiivraviarst Pille Parm ja resident Eero Jakobson. Foto: Sille Annuk

Kopsukirurg Tanel Laisaare juhitud meeskonna Eesti esimene kopsusiirdamine Tartu Ülikooli Kliinikumis võitis ülekaalukalt Tartu aasta teo valimise ja sai selle kinnituseks Kalli Seina loodud klaasskulptuuri.


«Eks see ikka tekitab rõõmu ja eks see ole ka üllatav, tihtipeale tunnustatakse ja nähakse suuri monumente, mis on üldkasutatavad ja mis paljudele inimestele korda lähevad,» ütles Laisaar pärast auhinna kättesaamist.

«Tegelikult puudutab kopsusiirdamine ju vähest hulka inimesi ja nii jääb see ka tulevikus. Aga see näitab üht sammu meditsiinis, mis on ära tehtud, meie meditsiini taset, et inimesed võivad meie arstiabiga arvestada,» lausus ta.

Tänukõnes ütles Laisaar, et tal on väga hea meel linnarahva toetuse üle, aga auhinda väärib tegelikult kogu meeskond, sest tema kui kopsukirurgi töö oli vaid üks killuke. Kokku nägi kopsusiirdamise õnnestumise nimel vaeva mitukümmend inimest.

Kopsusiirdamist ette valmistav programm sai alguse kolm aastat tagasi, siirdamiseni jõudis Laisaare meeskond 7. oktoobril. Kopsud sai 61-aastane naine, kes põdes kroonilist haigust, see muutis ta kopsud mõõtmetelt aina väiksemaks ning üha kehvemini toimivaks. Ta vajas pidevalt lisahapnikku, füüsilist koormust talus ta väga vähe. Ühestki teisest ravimeetodist abi poleks olnud.

Hoolimine edestas betooni

Tartu aasta tegu valisid Tartu linnavalitsus ja Postimees koostöös juba 13. korda, võitja selgus rahvahääletusel, kus ühtekokku anti 3788 häält.

Postimehe peatoimetaja Merit Kopli ütles, et hindab Laisaare meeskonna võitu seda kõrgemalt, et ka Postimehe toimetuse antud aasta inimese tiitli võitis tänavu Tanel Laisaar.

«Järelikult toimetuse arvamus läks kokku lugejate arvamusega,» ütles Kopli. «Võitis eriti õilis tegu, inimese päästmine – mis saab olla paremat ja üllamat. Minule väga meeldiks, kui jääkski nii, et hakkame rohkem hindama inimesi, elupäästjaid ja arste.»

Toimetuse arvamus ei saanud lugejate antud hääli mõjutada, sest aasta teo hääletus lõppes enne aasta inimese väljakuulutamist.

«Minu arvates on see 200 protsenti märk, et me üksteisest hoolime,» ütles Tartu aasta teo valimise kohta linnapea Urmas Kruuse. «Me märkame tihti sümboleid, hooneid ja teid, aga sellised teod võivad jääda varju.

Me räägime küll jõulude ajal alati inimeste aitamisest ja üksteise toetamisest, arvan, et meie elu oleks hulga rõõmsam, kui võtaksime oma igapäevamotoks märgata inimest sõltumata sellest, kas amet kohustab või mitte.»

Veel kümme märgitut

Veel kümme tegu kogusid hulga toetushääli ja selle märkimiseks andsid linn ja Postimees aukirjad.

Tartu kõrgema kunstikooli rektor Vallo Nuust ütles, et tema ise on Eha tänaval tänavu valminud õppehoone nimel vaeva näinud viimased viis aastat, aga endise sõjatehase hoone remontimine kunstikõrgkooli tarbeks on plaanis olnud veelgi kauem. «Oluline oli selle hoone muutumine nii Karlova kui kogu Tartu jaoks,» ütles Nuust.

Tartus juba umbes 700 puudust kannatajat aidanud toidupanga koordinaator Me­rili Mänd oli tunnustusest üllatunud, aga ta lausus, et ega toidupank saakski jätkata ja areneda inimeste toetuseta.

Hiie kooli uuendatud õpilaskodust tunnevad rõõmu kõik maja kasutajad, seal mahub elama 162 last, kellest mõni on pärit suisa Saaremaalt. Korralikud tööruumid on nüüd pedagoogidel ja spetsialistidel. Remondi eel oli maja aga lausa eluohtlik: rõdud olid päris lagunenud, nii et uksed ja aknad tuli pikkade naeltega kinni lüüa, et lapsed oma tervist ohtu ei paneks, rääkis kooli direktor Helgi Klein.

Tunnustatute hulka jõudis ka Tartu kutsehariduskeskuse renoveeritud õpilaskodu.

Aukirjaga läks raekojast koju 17-aastane Rasmus Haugasmägi, kellele tõi linlaste tunnustuse teine koht Rootsis Nora järvel peetud veemoto maailmameistrivõistlustel. Noore tehnikasportlase sõnul on linlaste tunnustus väga tähtis, sest veemotosport ei ole väga populaarne.

Kahtluste kiuste

Hääletusel esikümnesse jõudnud väärikate ülikooli eest olid Tartu raekoja saali aukirja vastu võtma tulnud avatud ülikooli keskuse juhataja Tiia Ristolainen ja projektijuht Karmel Tall. Ülikooli esimene poolaasta on nende sõnul läinud väga hästi ning praegu käivad juba ettevalmistused kevadsemestriks.

«Kõik on olnud väga positiivne ja huvilisi tuleb aina juurde,» ütles Tall. Praeguseks on väärikate ülikooli registreeritud ligi 350 inimest, kellest käib pidevalt loengutes veidi üle kahesaja. Alguses oli selles projektis kahtlejaid, kuid tegelikult on see osutunud väga vajalikuks, leidis Risto­lai­nen.

Aasta tähtsamate tegude hulka hääletasid linlased ka kevadel avatud Teatri Kodu. Tartu mänguasjamuuseumi direktor Triin Vaaro oli tunnustuse üle siiralt õnnelik. «Sageli märgatakse suuri betoonobjekte, aga kui me teeme midagi kõige väiksematele, kes ei saa veel enda eest midagi öelda, ja ka seda märgatakse, siis on see väga oluline,» lausus Vaaro.

Hääletajate lemmikuks olid veel Ihaste kergliiklustee, rekonstrueeritud Emajõe tänav kaldakindlustuse ja vahtraalleega ning uuenenud Küüni tänav, mille puhul oli suur osa ka Euroopa abirahal. Aga see oli abiks mitme teisegi äramärgitud teo tegemisel.

10 + 10 auhinda

• Tartu aasta teo kandidaatide poolt oma hääle andnute seast loosisid nii Postimees kui ka Tartu linnavalitsus kümme meenevõitjat.

• Postimehe meene saavad Valve Hirmat, Luule Kaasik, Helli Kelk, Ilme Kull, Tiiu Kusma, Leo Lemetti, Erika Prüüs, Ülo Rõõmusoks, Maie Tigane ja Õie Vadi.

• Linnavalitsuse meene saavad Henry Arnhold , Marina Aunapuu , Heleri Kivi, Maarja Kokk, Marju Kuusepuu, Siim Mandel, Helje Meier, Tarmo Meister, Ingrid Otti ja Tõnu Randaru.

• Meened saab kätte tööpäevadel Tartu infokeskusest raekoja esimesel korrusel. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles