Tartu eelarve kasvab kuue miljoni euro võrra

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Margus Ansu

Tartu linnavalitsus esitas eile volikogule tänavuse esimese lisaeelarve kogumahuga 6 127 022 eurot, mis kasvatab vastuvõtmisel linnaeelarve 156 miljoni euroni.

Tartu abilinnapea Kajar Lember märkis, et laias laastus pool eelarve mahust on n-ö  otsustamisel, pool on toetused ja ületulevad summad, mille kasutamine on kindlaks määratud.

Põhitegevuse tulud kasvavad ligi 2,5 miljonit eurot, sealhulgas 480 000 eurot üksikisiku tulumaksu kasvu võrra ja 49 000 eurot parkimistasu kasvust tasulise parkimisala laiendamise tõttu.

Maksu laekub rohkem

Lember sõnas, et kui esialgses eelarves ennustati tulumaksu laekumise kasvu 4,8 protsenti, siis nüüd on prognoos 5,5 protsenti. Läinud aastal oli tulumaksu laekumise reaalne kasv 6,7 protsenti.

Kulutusi jagub paljudesse valdkondadesse, kuid märkimisväärselt suured summad lähevad linnamajandusse ja haridusse.

«Prioriteedid on selgelt paigas: linna elukeskkond, linna teed tänavad, koolid, lasteaiad ja suur summa läheb sotsiaalvaldkonda,» ütles linnapea Urmas Klaas.

Ta tõi välja, et südalinnas parkimise ümberkorraldamiseks ehitab linn uusi tasuta parklaid ja korrastab olemasolevad 150 000 euro eest.

170 000 euro eest ostab linn Sangviini 17 maaüksuse Ihastes. Klaas selgitas, et Ihaste on arenev asum ja selle areng on linnale tähtis, kuid sellel maatükil on terviserajad ja linn sooviks, et need säiliksid.

150 000 eurot on plaanis lisada teede ja tänavate asfaltimiseks, sest selles valdkonnas on pidev rahapuudus.

Sotsiaalmaja saab lifti

Suur teemadering on lisaeelarves seotud sotsiaalvaldkonnaga, näiteks 100 000 eurot läheb sotsiaalmajade elukeskkonnale. Lember tõi välja, et aastaid on käinud arutelu, kas ehitada Rahu 8 majale lift või ehitada uus sotsiaalmaja. Nüüd on otsustatud see lift ära teha ja see avardab liikumisvõimalusi.

25 000 eurot on plaanis kasutada transpordikorralduses ühistranspordi liinivõrgu analüüsi tegemiseks.

15 750 eurot läheb Koidula ja Jannseni monumendi ideevõistluse preemiateks ning bussikavanditega töö jätkamiseks. Umbes 13 000 eurot on ette nähtud linnapea Karl Luige monumendi rajamiseks.

45 000 eurot kulub raekoja kellamängu laiendamiseks,

385 000 eurot suunatakse mitmetele kutsehariduskeskuse objektidele.

Eelarve esimene lugemine on plaanitud aprilli volikogus, teine lugemine maikuus.

Suuremaid kulutusi

150 000 parklate korrastamiseks ja rajamiseks.

170 000 eurot Sangviini 17 maatüki ostuks, et säilitada puhkeala.

150 000 eurot lisandub teede ja tänavate asfaltimiseks.

180 000 eurot Reiniku koolile Riia 25 staadionihoone rajamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles