Tormiline Scarlett sadas külateed kitsaks

Vilja Kohler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuisk.
Tuisk. Foto: Ants Liigus

Tsüklon Scarlett lõi jõulupühade hakul teed maal nii umbe, et esimese hooga ei jõudnud sahamehed igal pool teid laialt lahti lükata.


«Meil läks väga hästi, juba laupäeva keskpäeval oli sahk kohal,» kiitis Tartu vallas Metsanuka külas elav Martin Pau oma koduteed lahti lükanud talunikku Tarmo Silda. «Töö oli kiire ja korralik nagu alati. Meie tee on nüüd laiem kui suvel, see on oma nelja-viie meetri laiuselt lahti lükatud.»

Tarmo Sillal tuleb Tartu vallas lepingu järgi lahti hoida 70 kilomeetrit teid. Ühe tiiru tegemiseks kulub mehel 15 tundi. «Ikka terve tee laiuselt lükkan kõik väravani lahti,» ütles Tarmo Sild.

Esmalt lahti, siis laiemaks

Haaslava vallas olid pea kõik teed eilseks lahti lükatud, aga sahkamine jätkus. «Paljud teed tahavad parandamist,» selgitas Haaslava valla majandus- ja keskkonnanõunik Jüri Raudseping. «Lund oli nii palju, et esimene sahkamise ring oli nagu tulekahju kustutamine. Põhimõte oli, et inimesed pääseksid liikuma. Nüüd käib teede laiemaks lükkamine.»

Suur sahkamine algas Haaslava vallas 25. detsembri hommikul ja töö käis pimedani. «Liikumine oli häiritud,» tõdes Raudseping. «Aga mis teha, see ongi ju talv.»

Puhja vallas lumetõrjet tegevad OÜ Heko Põld mehed sõitsid kaheksa traktoriga valla ligi 70 kilomeetri pikkusi teid sahkama pärast tuisu lõppu.

«Lasime kohe suure tehnika lume kallale ja saime selle tuisuga hästi hakkama,» ütles Puhja vallavanem Vahur Jaakma eile. «Mõni kaugema kandi talutee võib veel kinni olla, aga ka see aetakse lahti.»

Puhja valla teedele pani ta eile hindeks neli pluss. «Eks esimese sahkamisega on tee kindlasti kitsam, kui norm ette näeb, aga ka see saab korda,» lisas vallavanem.
Kaevetööd jätkuvad

«Kaevetööd jätkuvad,» iseloomustas eile lõuna ajal Nõo vallavanem Rain Sangernebo kohalike teede olukorda. «Olulisemad elulõngad on üles leitud ja lahti aetud, väiksemad sutsakad on veel teha.»

Eile päeval töö käis, lahtiajamist ootasid ka teeotsad ja bussipeatused. Nõo valla ligi 150 kilomeetri pikkusi teid hoiavad lahti viis lepingupartnerit üheksa traktoriga.

«Loomulikult tekitab pahameelt, kui peab sahka ootama, aga traktorid lihtsalt ei jõua korraga igale poole,» märkis Sangernebo.

Peavalu tekitavad Nõo vallas suvilapiirkonnad. «Seal on kitsas, suured traktorid ei saa hooga sõita ja olukord on nutune,» märkis vallavanem. «Neis kohtades tuleb vist lume äraveole mõtlema hakata.»

Lund jätkub
• Tõraveres asuva Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudi (EMHI) Tartu ilmajaama andmetel tõi tsüklon Scarlett Tartumaale 26 sentimeetri paksuse lumekihi:
23. detsembril oli Tartumaal lumikatte paksus 24 cm ja 26. detsembri hommikul oli see juba 50 cm paksune.
• Ülenurmel ilmavaatlusi tegeva Tartu lennujaama ilmateenistuse meteoroloogi Ebe Uibo sõnul sadas jõululaupäeval ja sellele järgnenud ööl maha 31 cm lund. Jõulu esimesel pühal oli Ülenurmel lumikatte paksus 55 cm, eile hommikuks oli lumi veidi kokku vajunud, kattes maad 47 cm paksuselt.
• EMHI andmetel sajab täna ja homme kohati kerget lund, neljapäeval sajab mitmel pool lund ning reedel sajab paljudes kohtades lund.
• Vene ilmaportaal gismeteo.ru lubab Tartus tänaseks tugevat lumesadu, homme ja ülehomme väikest sadu ning reedeks tugevat lumesadu.
Allikad: EMHI, gismeteo.ru 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles