Madruse tänava saaga jätkub

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Madruse tänav.
Madruse tänav. Foto: Margus Ansu

Tartu ametnikud ei pea eriti tõenäoliseks, et linnal tuleb Madruse tänavale kolmandat korda nime panema hakata, kuid tõsi on see, et uus vaie on pärast viimast nimepanekut esitatud ja seda menetleb kohanimenõukogu. Vaide eesmärk on viimatine nimepanemis­otsus kehtetuks tunnistada.

Kohanimenõukogu aseesimees Peeter Päll ütles, et juhtum on tavatu. Ta sõnas ka, et tegu pole keelelise, vaid juriidilise küsimusega, mida tema isiklikult ei ole valmis kommenteerima.

Madruse tänava lugu algas läinud kevadel, kui Tartu volikogu pani pärast tavapärast avalikustamise ja teavitamise protseduuri sellele Kvissentali linnosa tänavale nime.

Järgnes kodanike vaie, mispeale volikogu tühistas nime tõdemusega, et ei soovi kodanikega sellises küsimuses vaidlustesse laskuda.

Nimepaneku protseduur algas uuesti ja jõudis lõpule tänavu veebruaris, kui nimeks sai uuesti Madruse.

«Oleme andnud vaidele omapoolse sisukoha, mis läks volikogu esimehe Vladimir Šokmani allkirjaga välja. Arvame, et me ei ole protseduuriliselt eksinud,» ütles Tartu abilinnapea Jarno Laur. «Tundub, et see asi ei lõpe veel. Kui kohanimenõukogu vaide rahuldab, hakkab nali otsast peale. Tegelikult polnud see ootuspärane. Tundub, et kõigile pooltele on asi kestnud liiga pikalt ja saanud ebaproportsionaalselt palju tähelepanu.»

Tartu linnasekretär Jüri Mölder sõnas, et linna silmis  on kahtluse all vaide esitamise õigus, kuivõrd ei ole selge, kuidas oleks vaide esitaja õigusi rikutud. See tähendab, et kuigi tänavale on Madruse nimi pandud, ei ole selle tänava katastriüksuste aadresse muudetud.

Vaides on esitatud taas seisukoht, et tänavale oli varem pandud nimeks Kvissentali tee, sellega linn aga ei nõustu. Möldri sõnul ja linna ametlikust vastusest nähtuvalt ei oleks sellel ka tähendust, sest uute reeglite järgi tulnuks ka varasema nime olemasolu korral sellele teeharule iseseisev nimi panna.

Rahandusministeerium,  mille haldusalas kohanimenõukogu on, selgitas, et nõukogu pädevuses on otsustada, kas tänavanime määramisel on järgitud seaduses sätestatud nõudeid. Nõukogu teeb otsuse, kui selle kõik liikmed on vaidega tutvunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles