Päästeamet pakub Tartumaa koolidele tasuta ohutuskoolitusi

Kaspar Koort
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päästeameti koolitused aitavad õnnetusi ära hoida. Pilt on illustratiivne.
Päästeameti koolitused aitavad õnnetusi ära hoida. Pilt on illustratiivne. Foto: Ants Liigus

Päästeamet pakub Tartumaa koolidele tasuta koolitusi, et õpetada lapsi õnnetuse korral käituma ning märkama ohtusid, et õnnetusi ära hoida. Koolitustel keskendutakse ennekõike vee- ja tuleohutusele.

Koolitus «Tean tulest» on 2.-3. klassi õpilastele mõeldud valdavalt teoreetiline õpe, kus lapsed saavad teadmisi tuleohutusest ja üldise turvalisuse tagamisest. Ühe tunni jooksul antakse lastele ülevaade igapäevaelus ettetulevatest ohuolukordadest ning selgitatakse õiget käitumist õnnetuste puhul.

Tehakse selgeks, mis on tulekahjude tekkepõhjused, läbi mängitakse hädaabinumbrile helistamine ja suhtlemine päästekorraldajaga ning õpitakse esmast tegutsemist, kui on puhkenud tulekahju.

Lastele antakse kaasa ohtlike olukordade ülesandelehed, mille lahendamisel tuleb koos perega joonistada ka oma kodu evakuatsiooniplaan. Koolitusele saab minna lähimasse päästekomandosse. Kui klassil puudub komando külastamise võimalus, siis organiseeritakse õpe koolis.

Koolitusprogrammi «Kaitse end ja aita teist» eesmärk on anda 6. klassi õpilastele eluks vajalikke teadmisi ja oskusi riikliku õppekava teemal «Tervis ja ohutus». Programmis õpetatakse õigesti käituma liiklus-, tule-, veeohu ja teiste keskkonnast tulenevate ohtude puhul ning otsima vajaduse korral abi. Õpet viiakse läbi arutelude, rühmatööde, rollimängude ja demonstratsioonide abil.

Veeohutuskoolitus 1. klassile toimub tänavu esimest aastat. Koolituse eesmärk on vähendada veeõnnetustes hukkunud või vigastada saanud laste arvu Eestis. Mängulise ja praktilise tegevusega antakse lastele põhjalikud ja eakohased teadmised veeohtudest ning käitumisjuhised õnnetuse korral. Koolituse järel oskab laps õnnetust märgata, täiskasvanuid sellest teavitada ega pane end appi minnes ohtlikku olukorda. Ta teab, millised on paadisõidu peamised ohutusreeglid. Õpe on paralleelne ujumise algõpetusega ja toetab seda.

16–18 aastaste noorte veeohutuskoolitusel saavad õpilased teadmisi veekogude iseärasustest ja ohtudest. Koolituse läbinud oskavad valida ohutut ja oma võimetele sobivat supluskohta ning ennetada veeõnnetusi, mille sagedasemad põhjused on riskantsed vettehüpped, viibimine nõrgal jääl, paadisõidu ohutusreeglite mittejärgimine  ja joobes ujumine. Õppurid tunnevad koolituse järel päästevahendeid ning veekogult ja nõrgalt jäält päästmise põhimõtteid ning oskavad väärtustada päästevesti kandmist.

Kontakandmed programmide tellimiseks Tartumaal:

Veeohutuse ja «Kaitse end ja aita teist» koolituste kontaktisik on ennetustöö büroo juhtivspetsialist Riivo Mölter (riivo.molter@rescue.ee).

«Tean tulest» programmi kontaktisikud on komandopealikud:

Annelinna päästekomandos Jaano Maask, 502 8342, jaano.maask@rescue.ee.

Elva päästekomandos Andres Smirnov, 515 9520, andres.smirnov@rescue.ee.

Tartu päästekomandos Igor Galjutin, 5330 3446, igor.galjutin@rescue.ee.

Alatskivi päästekomandos Varmo Laumets, 503 8018, varmo.laumets@rescue.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles