Pronkslamp viis arheoloogi keemia rüppe

Kaspar Koort
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arheokeemik Ester Oras askeldamas lämmastikkuivatuse aparaadi juures, millega eemaldatakse proovist üleliigne solvent.
Arheokeemik Ester Oras askeldamas lämmastikkuivatuse aparaadi juures, millega eemaldatakse proovist üleliigne solvent. Foto: Margus Ansu

Keemialaboris katseklaaside ja keerukate aparaatide vahel toimetav humanitaarteadlane pole just kõige igapäevasem nähtus.

Tartu ülikooli Chemicumis teadustööd tegev Ester Oras on aga silmapaistev erand: 2014. aasta suvel Cambridge’i ülikooli arheoloogiaosakonnas doktorikraadi omandanud noor naine on asunud jõuliselt tegutsema siinmail veel lapsekingades olevas arheokeemia valdkonnas.

Ester Oras muigab, et tegelikult pole selline kombinatsioon sugugi nii erakordne, kui võib tunduda esmapilgul. Kuigi ta sai keskkoolis parima eksamitulemuse just keemias ning ka reaalainete olümpiaadidel osalemine oli talle pigem reegel kui erand, astus ta kolmteist aastat tagasi Tartu ülikooli ajalugu õppima. Sestap nendib ta, et mõnes mõttes ongi otsad nüüd kokku sõlmitud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles