Galerii: Jõgeval algas kevad suure padjasõjaga

Kertu Kula
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kevade esimene päev on Jõgeval natukene teistsugune kui tavaliselt. Lõunaajal kogunes linna treeningustaadionile inimesi, kelle seas oli nii kohalikke kui ka rahvast üle Eesti või isegi kaugemalt. Eesmärk oli kõikidel üks – pidada sõprade-tuttavate või perekonnaga maha suur padjalahing.

Lahingut peeti selleks, et murda igapäevast rutiini ja tuua kokku eri generatsioonid, kes saaksid värskes õhus üheskoos midagi toredat teha. Kuigi peeti padjasõda, oli meeleolu väga sõbralik, reegliteski oli kirjas, et kellelegi padjaga näkku lüüa ei tohi.

Osalejaid vanavanemateni välja

Lahingu alguseks oli märgitud kell 14, pool tundi varem oli registreerujate saba Piiri tänava treeningustaadioni juures juba üsna pikk.

Osalejate seas oli nii kooliõpilasi, täiskasvanuid kui ka lapsi oma vanavanematega. Mõned inimesed jälgisid toimuvat ka aia tagant, suurem osa oli siiski tulnud kodust kaasa võetud kõige parema padjaga, millega peeti sõprade või täiesti võõraste inimestega tunniajalist sõda.

Padjasõtta võis igaüks tulla vabalt valitud kostüümis. Kiviõli 1. keskkooli õpilased Raiko Härm, Johannes Vau, Kevin Rumask ja Rene Risto Pozdnjakov olid end riietanud huntideks. Hundikostüümis Johannes Vau rääkis, et nagu huntidel ikka, on nende strateegia piiramine.

Noormehed rääkisid veel, et sihikule võetakse kindlasti sead ja lambad. Padjad olid Kiviõli noored kaasa võtnud peamiselt selle järgi, et kui peale vaadates võib tunduda hunt kuri, siis padi näitab loomade pehmust, eriti kui padjale on joonistatud karud või kiisud.

Kohale olid tulnud ka paljud jõgevalased. Jõgeval elavad pensionärid Liilia ja Madis Sootla rääkisid, et tulid staadionile oma linna üritust toetama ja lihtsalt uudistama, mis esimesel kevadpäeval nende linnas sünnib. Muidugi olid neil kaasa võetud ka pehmed padjad.

Liilia Sootla arvas, et noortega ei jõua sõjas küll võistelda, kuid lootis, et küllap leiab suure rahvahulga seast tuttavaid, kellega padjasõda pidada.

Rekordi püstitamine

Üritusega soovisid korraldajad kaasata enam kui 6000 inimest, et üheskoos püstitada Guinnessi padjasõjarekord. Praegu kuulub maailmarekord USA-le, nimelt pidasid Minnesotas St. Paul Saintsi staadionil pesapallimängul 21. juulil 2015 padjalahingu maha 6261 inimest.

Kuigi Jõgeva padjasõja ametlikud andmed on praegu veel teadmata, võis vaatluse põhjal öelda, et tuhandeid inimesi siiski kohale ei tulnud ning maailmarekordit ei sündinud.

Padjalahingu koordinaator Lenel Karu on varem Tartu Postimehel öelnud, et rekordipüstitamine pole kindlasti ürituse peamine eesmärk. Isegi kui seda rekordit ei tule, arvas Karu, et sündmus on kõigile meeldejääv ning ta ei välistanud võimalust korraldada teinekordki padjalahing.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles