Suri maalikunstnik Lembit Saarts

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lembit Saarts septembris 2004 Tartu kunstimuuseumis oma juubelinäituse avamisel.
Lembit Saarts septembris 2004 Tartu kunstimuuseumis oma juubelinäituse avamisel. Foto: Lauri Kulpsoo

16. märtsil suri 91-aastasena maalikunstnik Lembit Saarts. Pallases kahel aastal ja seejärel Tartu riiklikus kunstiinstituudis õppinud kunstnik sai 2003. aastal Ado Vabbe preemia ja 2004. aastal Konrad Mäe medali.

Lembit Saarts sündis 28. septembril 1924 Rebase külas Tartumaal. 1949. aastal vahistati ta süüdistatuna selles, et ta osales nõukogudevastases liikumises. Aastani 1956 viibis ta vangilaagris Kasahstanis, kust vabanenuna töötas ta maalimise kõrval Tartus joonistusõpetajana ja oli katseremonditehases kunstniku ametis.

Kunstinäitustel hakkas Saarts osalema aastast 1957. Aastast 1959 kuulus ta Tartu kunstnike liitu.

Kunstiühingu Pallas esimehe Enn Lillemetsa teatel olid Lembit Saartsi peamised õpetajad Johannes Võerahansu ja Elmar Kits. Ta kuulus koos Valve Janovi, Silvia Jõgeveri, Kaja Kärneri, Ülo Soosteri, Lüüdia Vallimäe-Margi ja Heldur Viiresega eesti kunsti oluliselt uuendanud mitteametlikku 1960. aasta rühmitisse. 1988. aastal aitas Saarts luua Tartu kunstiühingu stuudiot (hilisem Konrad Mäe ateljee) ja oli edaspidi sealne konsultant.

Ärasaatmine 22. märtsil kell 12 Tartu krematooriumis (Jaama 122).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles