Esietendub Tartu Uue Teatri esimene välismaine koostöölavastus

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lavastust tutvustab Telakka teatri veebileht.
Lavastust tutvustab Telakka teatri veebileht. Foto: www.teatteritelakka.fi

Täna õhtul esietendub Telakka teatris Tamperes «#digitalhatsgame» ehk «Digikübaramäng», mis valmib koostöös Tartu Uue Teatriga. Intervjuu Uue Teatri juhi Raul Oreškiniga avab selle teatrisündmuse tagamaid.

Kas see on Tartu Uue Teatri esimene välismaa trupiga kahasse tehtud lavastus?

Sellisel kujul on see kindlasti tegemist esimene koostöölavastus välismaise teatriga.

2014. aastal osalesime rahvusvahelises projektis Vene Teatriga, kui Moskva lavastaja Pavel Zobnin lavastas meie näitlejate Katrin Pärna, Kristel Leesmendi, Siim Angerpiku ja Mart Aasaga Ivan Võrõpajevi näidendi «Illusioonid». Sama projekti raames tõi meie lavastaja Ivar Põllu Vene Teatris sealsete näitlejatega välja Pavel Prjažko näidendi «Põld».

Millest räägib Hassan Blasimi «#digitalhatsgame», mille lavastavad Hanno Eskola ja Antti Mankonen?

See on lavastus aktivistidest, kes üritavad muuta maailma toimimist. Nad on poliitilised häkkerid – see on nende vastus küsimusele, mis saab homsest. Sellel fašismi ja natsionalismi tõusuperioodil on inimkond justkui vägivalla kruustangide vahel, maailma aitamine on paratamatu ja muutus vältimatu. Aktivistid väänavad mõõga kivist välja ja katavad end digitaalse raudrüüga.

Loomulikult ei ole nemad kübermaailma ainsad netitargad aktivistid: sinise ekraani turvalise helgi varjus võivad need Robin Hoodid unustada, et samu võtteid, mida kasutavad head, saavad kätte ka pahad.

Kuidas tekkis koostöö Telakkaga?

Telakka teater tähistab sel aastal oma 20. aasta juubelit ning neil päevil tunnustati teda Soome parima teatri tiitliga.

Varem on see teater teinud koostööd Rakvere teatriga, kui 2013. aastal toodi Telakka, Rakvere teatri ja Vanha Juko teatri koostöös välja lavastused «Köök / Keittiö», «Petroskoi» ja «Kullervo». Neid mängiti kolme teatri kodulinnades, aga ka mitmel festivalil.

Eelmisel aastal otsis Telakka pärast meeldivat kogemust taas koostöövõimalusi Eesti partneritega. Rakveres olid aga selleks hetkeks plaanid tehtud ning seal arvati, et kõige paremini sobiks Telakka koostööpartneriks Tartu Uus Teater. Neil on kahtlemata õigus.

Milles seisneb Uue Teatri osalus «#digitalhatsgame´is»?

Lisaks ühisele logistiliste, turunduslike, tõlke ja teiste korraldusküsimuste lahendamisele Uue Teatri projektijuhi Marie Kliimani eestvedamisel oleme panustanud lavastusse kahe osatäitja – Jekaterina Novosjolova ja Mart Aasa – ning kunstniku Henry Griiniga. Valguskunstnik Emil Kallas on Tallinna linnateatrist.

Katja on varem teinud kaasa Uue Teatri ühes esimeses mitmes mõttes šokeerivas lavastuses «Elud».

Mart on läinud teatrilukku Uues Teatris suisa omanimelise triloogiaga, mille autor ja lavastusgrupi liige ta on – «IDentiteet» (2009), «Edu» (2011) ja «Projekt Elu» (2012). Peale selle on ta lavastanud ja näitlejana ka osalenud esimeses Tartu Uue Teatri nime all välja tulnud lavastuses «Vene rännumehe ülestähendused» (2008) ning mänginud lavastustes «Illusioonid» (2014) ja «Autori surm» (2013), olles ka viimase autor.

Henry Griini eestvedamisel on saanud teoks ja auhinnatud Uues Teatris esietendunud labürintteatriühenduse G9 projektid «Heleaines» ja «Mõtteaines» (2014) ning ta on panustanud mitme lavastuse sündi butafoori-, plakati- ja videokunstnikuna. Praegugi hoolitseb ta Uue Teatri kujunduste eest ja terendamas on ka uus ettevõtmine G9-ga.

Et Uue Teatri valguskunstnikud olid hooajaplaanidega väga hõivatud, kaasasime koostöösse Telakkaga Tallinna linnateatri valguskunstniku Emil Kallase.

Tartu Uues Teatris on etendused 7., 8. ja 9. aprillil ning Von Krahli teatris 30. aprillil ja 1. mail.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles