Fotod: balletigalaks valmistuv Ülo Vilimaa avas oma maalide näituse

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seinal on Ülo Vilimaa maalid.
Seinal on Ülo Vilimaa maalid. Foto: Raimu Hanson

Ülo Vilimaa 75. sünnipäeval avati Vanemuises tema maalide näitus, mida saab vaadata hooaja lõpuni nii suure kui ka väikese maja fuajees. Esindatud on valik tema teostest, mis on loodud aastatel 2007 – 2015, ning suures majas on välja pandud ka Tiiu Kirsipuu skulptuur «Lavamälestused – Ülo Vilimaa» aastast 2012.

Vilimaa sõnul valis ta pildid näitusele lähtudes ruumist, mistõttu võib Vanemuise väikeses majas näha pisut väiksemas mõõdus maale. Ta kirjeldab loomeprotsessi kui spontaanset sündmust – teoseid võib ta luua ühe hetkega, kuid selleks peab olema õige tunne. Juubelinäitust iseloomustab minimalistlik, pisut jaapanlik stiil.

Näituse avamisel oli Vilimaa kolleege, sõpru ja tema loomingu austajaid ning ka pereliikmeid. Tal on kolm tütart, kellest üks on abielus hollandlase, teine prantslase ja kolmas rootslasega. Lapselapsi on üheksa.

Vilimaa oli Vanemuise balletisolist aastast 1962 ja peaballettmeister 1974 ­– 1997. Tema silmapaistvaimate lavateoste hulgas on balletiõhtud «Kontrastid» ja «Maalid» ning «BCD», Austeri ballett «Tiina», Puccini ooper «Madame Butterfly», Loewe muusikal «Minu veetlev leedi» ning Lehari operett «Lõbus lesk».

Vanemuise kommunikatsioonijuhi Kertu Tombaku teatel kulmineerub mitmekülgse kunstniku Ülo Vilimaa juubeli tähistamine 30. aprillil balletigalaga. Käib tema loodud koreograafiaga numbrite taastamine, vaadata saab filmi vahendusel teda ennast tantsimas ja oodatakse külalisi juubilari õnnitlema.

Vilimaa ütles, et praeguses balletitrupis on väga head tantsijad, kes suudavad ka kõike seda tantsida, mida tema kunagi oma hiilgeajal tantsis ja mida ta praegu neile selgeks õpetab. Muu hulgas tuleb lavale Kratt, mille kostüüm on pandud näitusele Vanemuise suure maja fuajees. Vilimaa ei välistanud, et ehk saab galaõhtul kasutada just sedasama kostüümi.

Eeskavas on ka Vilimaa film «Inspiratsioon», mis on filmitud Peterburis, õigemini tookordse nimega Leningradis, ja kus kõlab muu hulgas Arvo Pärdi muusika. «Inimesed ei ole seda peaaegu üldse näinud, sest see pandi õige pea pärast Pärdi ärasõitmist riiulile,» ütles ta.

Praegune Vanemuise balletitrupp on Vilimaa hinnangul oma aegade tipus. «Nii tugevat meestruppi ei ole siin kunagi olnud,» lisas ta. «Ega naisedki nõrgad ole, aga meil ei ole iialgi niisuguseid mehi olnud. Valik on tänapäeval väga suur, trupp on koostatud üle terve maailma.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles