Oudekki Loone: rändhääletajate teema on üle paisutatud (19)

Kaspar Koort
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oudekki Loone.
Oudekki Loone. Foto: Sille Annuk

Aadu Musta Keskerakonna Tartu piirkonna juhi kohalt ära puksima tulnud Oudekki Loone pidi pettuma. Tänastel valimistel sai tema 70, Must aga 98 häält ja nii jätkab Taaralinna keskerakondlaste eesotsas Aadu Must.

Kas need 70 häält oli teie jaoks palju või vähe või ootuspärane?

Mul on hea meel iga hääle üle, ma olen neile 70le inimesele väga tänulik, et nad minu plaane väga heaks pidasid.

Mis edasi saab, Tartusse ikka jääte käima?

Muidugi jään, Tartu on minu sünnilinn, kust ma siit pääsen. Soovin ikka neid asju ellu viima hakata, mida esimeheks kandideerides lubasin ja ma ei näe mingit põhjust, miks erakond ei peaks tahtma niisuguseid asju teha.

Kindlasti kohe kui juhatus saab kokku, istume maha ja paneme plaanid paika. Juhatuse liikmena ja Riigikogu liikmena on mul ju võimalik paljusid neid asju ellu viia ja a loodan, et vähemalt need 70 inimest tulevad appi, aga ma loodan, et ka kõik teised.

Päris palju on viimastel päevadel kõneainet pakkunud see nn rändhääletajate teema. Kuidas teie seda kommenteeriksite või mis seisukohal olete?

Mul on tunne, et see rändhääleajate teema on üle paisutatud. Teisalt on probleem, et meil ei olnud varem piirkondade konverentside läbiviimise korras punkti, et mis hetkel hääletajate nimekiri lukku läheb.

Meil oli töörühm, mille liige ma olin, tegin seal ettepaneku, et see peaks lukku minema kümme päeva enne konverentsi, siis kui kutsed välja saadetakse, ehk vaid nil, kellele on kutse saadetud, on hääleõigus, sa pead olema ikkagi olnud vähemalt kümme päeva erakonnas.

Vaatasin, et Tartu piirkond viimased 16 inimest võttis vastu 3. märtsil. See on praegu täiesti seaduspärane ja niimoodi võib teha, aga järgmise aasta 1. jaanuarist sa pead ikkagi olema 10 päeva erakonnas olnud, kutse peab olema kätte saadud. See oli minu ettepanek ja mul on hea meel, et see leidis erakonna juhatuses toetust.

Aga Andres-Marius Rosenblatti juhtum, kes Põhja-Tallinnast läks valimiste ajaks Ida-Virumaale, seejärel samal põhjusel Tallinna kesklinna ja täna hääletas juba Tartus – see jätab natukene paha mulje.

Seda võiks küsida härra Rosenblatti käest.

Ta läks juba ära, ei saa enam küsida.

Ka minul ei õnnestunud temaga täna rääkida ja peab tunnistama, et tema on kindlasti üks inimene, keda ma vähe tunnen. Kui tema mind nii palju usaldab, et tahtis minu pärast Tartusse tulla, siis muidugi on mul hea meel (naerab), aga olin iseenesest ka üllatunud, keegi pakkus teda ka meile juhatusse (sinna teda hääletada ei saanud, sest kui oli vaja oma kandideerimine isiklikult kinnitada, oli Rosenblatt juba saalist ja võimalik et ka Tartust lahkunud – toim).

Aga võib-olla ta tahabki Tartusse tulla, aga ütlen, et mina pole jõudnud temaga rääkida. Meil seda nõuet ei ole, et inimesed peavad elama selles kohas, mis piirkonda nad kuuluvad. Selle üle võib arutleda, aga meie praegune reglement lubab seda.

Ja kindlasti on inimesi, kellele meeldibki hullult palju hääletada, mul on tuttav, kes ka riiklikel eelvalimistel – talle nii meeldib hääletada – käib näiteks kuus korda ja siis ootab, mida valimiskomisjon tema sedelitega teeb. Käibki kuus korda erinevates eelvalimisringkondades! On inimesi, kellele pakub see lõbu, mis ma sinna öelda saan.

Kommentaarid (19)
Copy
Tagasi üles